Budyniowe ciasto z kokosem i brzoskwiniami
- CIASTO
- 300 g mąki pszennej
- 150 g mąki krupczatki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g masła
- 2 jajka
- BUDYŃ
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 70 g wiórków kokosowych
- 1 l mleka
- 5 łyżek cukru
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- cukier puder od posypania
Do przesianej na stolnicę maki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy oraz kosteczki zimnego masła. Wszystko razem siekamy nożem na małe kawałeczki (możemy rozdrobnić mikserem). Następnie dodajemy jajka i formujemy wszystko w jedną kulę. Otrzymane ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię i umieszczamy w lodówce.
Odcedzone z syropu brzoskwinie kroimy w dość grube plastry. Gotujemy budyń (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) dodając do gotującego mleka kokos, a do mleka z budyniem cukier. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią. Smarujemy masłem blaszkę (wymiary 24 x 40 cm) i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu).
Jedną połowę ciasta wałkujemy na papierze podsypując papier i wałek mąką. Przekładamy je do formy w taki sposób, aby papier był na spodzie. Jeśli istnieje taka potrzeba, to brakujące części doklejamy ciastem. W całym spodzie robimy dziurki widelcem. Wylewamy na to brzoskwinie oraz gorący budyń.
Drugą połowę ciasta wałkujemy w taki sam sposób i kładziemy go na budyń. Papier, który mamy na górze, odklejamy i ciasto ponownie dziurkujemy widelcem. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Kiedy ciasto będzie chłodne, posypujemy je cukrem pudrem i gotowe. Życzymy smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze