Budyniowe ciasto z kokosem i brzoskwiniami

Obraz

Składniki

  • CIASTO
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 jajka
    • BUDYŃ
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 1 l mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • cukier puder od posypania

Przepis

Do przesianej na stolnicę maki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy oraz kosteczki zimnego masła. Wszystko razem siekamy nożem na małe kawałeczki (możemy rozdrobnić mikserem). Następnie dodajemy jajka i formujemy wszystko w jedną kulę. Otrzymane ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię i umieszczamy w lodówce.

Przepis

Odcedzone z syropu brzoskwinie kroimy w dość grube plastry. Gotujemy budyń (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) dodając do gotującego mleka kokos, a do mleka z budyniem cukier. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią. Smarujemy masłem blaszkę (wymiary 24 x 40 cm) i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu).

Przepis

Jedną połowę ciasta wałkujemy na papierze podsypując papier i wałek mąką. Przekładamy je do formy w taki sposób, aby papier był na spodzie. Jeśli istnieje taka potrzeba, to brakujące części doklejamy ciastem. W całym spodzie robimy dziurki widelcem. Wylewamy na to brzoskwinie oraz gorący budyń.

Przepis

Drugą połowę ciasta wałkujemy w taki sam sposób i kładziemy go na budyń. Papier, który mamy na górze, odklejamy i ciasto ponownie dziurkujemy widelcem. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Kiedy ciasto będzie chłodne, posypujemy je cukrem pudrem i gotowe. Życzymy smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje