Bruschetta
Bruschetta to włoska przystawka, która swoja prostotą zachwyca podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszów. Jest chrupiąca, lekka i aromatyczna.
Włochy to niewątpliwie państwo, które dało nam wiele pysznych potraw. Pasty, pizze, sosy pomidorowe, pulpety czy popularne pesto. Okazuje się, że w Italii nawet przekąski i przystawki są tak skomponowane, że zachwycają nas swoim smakiem. Co jest ich sekretem? Prostota.
Bruschetta to włoskie danie, które pojawiło się w regionach środkowej i południowej Italii. Niektórzy uważają, że mogła to być Toskania, inni śladów tej potrawy doszukują się w Kalabrii. Prawdopodobnie pierwsze grzanki tego typu robiono już w XV wieku, chociaż nie ma źródeł, które jednoznacznie mogłyby to potwierdzić.
Początkowo bruschettę jadali rolnicy, którzy pracowali na plantacjach oliwy. Po ciężkim dniu przychodzili i zapiekali kawałki suchego chleba. Następnie kromki polewali oliwą, a na koniec posypywali je solą. Były to początki znanej dziś bruschetty. Jak się okazuje, od samego opiekania wzięła się nazwa tej potrawy. Bruscare to po włosku znaczy grillować.
Bruschetta – rodzaje i przygotowanie
Obecnie bruschettę dostaniemy już nie tylko w samych Włoszech, ale także w wielu miastach na całym świecie. Serwuje się ją w wielu restauracjach, zwykle w ramach przystawki.
Jaka jest tradycyjna bruschetta? Włosi podają ją w różnych wariantach, chociaż najczęściej spotkamy się z bruschettą z pomidorami czerwonymi lub żółtymi oraz ziołami. To właśnie one odpowiadają za cały aromat tego dania. Najczęściej będzie to świeża bazylia, rozmaryn czy majeranek. Oprócz tego intensywność smaku może zapewnić nam drobno pokrojony czosnek. Całość dopełnia oczywiście oliwa z oliwek.
W niektórych miejscach nasza grzanka będzie podana również z mozzarellą, grzybami lub pastą z trufli.
Bruschetta – zatosowanie
Bruschettę podaje się często w ramach przystawki do obiadu. Czasami możemy przygotować ją także jako przekąskę, śniadanie lub kolację. Czasami ten rodzaj grzanki dopełnia inne dania. Bruschettę podaje się m.in. z zupą krem z pomidorów. Świetnie sprawdzi się również jako chrupiące danie, które przygotujemy na wieczorną imprezę.