Trwa ładowanie...
d2elop0

Bruschetta

123
Źródło: 123

Bruschetta to włoska przystawka, która swoja prostotą zachwyca podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszów. Jest chrupiąca, lekka i aromatyczna.

Włochy to niewątpliwie państwo, które dało nam wiele pysznych potraw. Pasty, pizze, sosy pomidorowe, pulpety czy popularne pesto. Okazuje się, że w Italii nawet przekąski i przystawki są tak skomponowane, że zachwycają nas swoim smakiem. Co jest ich sekretem? Prostota.

Bruschetta to włoskie danie, które pojawiło się w regionach środkowej i południowej Italii. Niektórzy uważają, że mogła to być Toskania, inni śladów tej potrawy doszukują się w Kalabrii. Prawdopodobnie pierwsze grzanki tego typu robiono już w XV wieku, chociaż nie ma źródeł, które jednoznacznie mogłyby to potwierdzić.

Początkowo bruschettę jadali rolnicy, którzy pracowali na plantacjach oliwy. Po ciężkim dniu przychodzili i zapiekali kawałki suchego chleba. Następnie kromki polewali oliwą, a na koniec posypywali je solą. Były to początki znanej dziś bruschetty. Jak się okazuje, od samego opiekania wzięła się nazwa tej potrawy. Bruscare to po włosku znaczy grillować.

Bruschetta – rodzaje i przygotowanie
Obecnie bruschettę dostaniemy już nie tylko w samych Włoszech, ale także w wielu miastach na całym świecie. Serwuje się ją w wielu restauracjach, zwykle w ramach przystawki.

Jaka jest tradycyjna bruschetta? Włosi podają ją w różnych wariantach, chociaż najczęściej spotkamy się z bruschettą z pomidorami czerwonymi lub żółtymi oraz ziołami. To właśnie one odpowiadają za cały aromat tego dania. Najczęściej będzie to świeża bazylia, rozmaryn czy majeranek. Oprócz tego intensywność smaku może zapewnić nam drobno pokrojony czosnek. Całość dopełnia oczywiście oliwa z oliwek.
W niektórych miejscach nasza grzanka będzie podana również z mozzarellą, grzybami lub pastą z trufli.

Bruschetta – zatosowanie
Bruschettę podaje się często w ramach przystawki do obiadu. Czasami możemy przygotować ją także jako przekąskę, śniadanie lub kolację. Czasami ten rodzaj grzanki dopełnia inne dania. Bruschettę podaje się m.in. z zupą krem z pomidorów. Świetnie sprawdzi się również jako chrupiące danie, które przygotujemy na wieczorną imprezę.

d2elop0
d2elop0
d2elop0
Więcej tematów
d2elop0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj