Kultowe kanapki
Dwie pajdy chleba, a między nimi różne dodatki - wędliny, ser, warzywa albo coś na słodko - tak w skrócie można scharakteryzować kanapkę. Ten przepis ulega wielu modyfikacjom, ale bez względu na drobne różnice, jedno jest pewne - kanapka to najbardziej popularna przekąska na świecie. Przyjrzyjmy się tym najsłynniejszym.
Różne wersje
Dwie pajdy chleba, a między nimi różne dodatki - wędliny, ser, warzywa albo coś na słodko - tak w skrócie można scharakteryzować kanapkę. Ten przepis ulega wielu modyfikacjom, ale bez względu na drobne różnice, jedno jest pewne - kanapka to najbardziej popularna przekąska na świecie. Nic więc dziwnego, że w różnych częściach globu trafimy na odmienne wersje kultowej przekąski. Spróbowanie ich jest tak samo istotnym elementem poznawania lokalnej kultury, jak zwiedzanie najbardziej znanych zabytków. Przyjrzyjmy się najbardziej popularnym kanapkom.
AD/mmch
Brytyjski sandwich
Sandwich to po prostu kanapka. Nazwa ta pochodzi od "ojca" słynnej przekąski. John Montagu, czwarty hrabia Sandwich (XVIII w.), podczas wielogodzinnej gry w karty, zwyczajnie zgłodniał. Nie chciał przerywać gry, poprosił więc, by jemu i jego gościom podano coś, co można jeść bez sztućców, a jednocześnie nie brudząc sobie rąk. Kawałki mięsa zalecił więc włożyć między dwa kawałki chleba i takie danie podać graczom.
Popularny brytyjski club sandwich jest trójkątny i składa się z trzech warstw pieczywa tostowego. Między nimi znaleźć można niemal wszystko. Częstymi dodatkami są jajko, bekon, ogórek i oczywiście ser i szynka.
Chip butty, czyli kanapka z frytkami
Inną odmianą kanapki bardzo popularnej w Wielkiej Brytanii jest chip butty. Znajdziemy ją zazwyczaj w barach fish and chips. Jest prawdziwą czarną owcą na liście kanapek. Dlaczego? Chip butty to kompozycja chleba (ewentualnie bułki), frytek, masła i ketchupu. Propozycja, która jest w stanie zrujnować i zdrowie, i urodę. Zadziwia też sam pomysł - kanapka z ziemniakami? To propozycja dla największych miłośników fast foodów.
BLT
Jedną z najbardziej znanych - zarówno w Wielkiej Brytanii jak i w Stanach Zjednoczonych, jest kanapka BLT. Nazwa pochodzi od pierwszych liter jej podstawowych składników - bacon, lettuce, tomato (bekon, sałata, pomidor). Tradycyjna BLT jest pięcioskładnikowa - dochodzi oczywiście pieczywo (zazwyczaj chleb tostowy) i sos - najczęściej majonez. Jednak istnieją dziesiątki wariacji na temat tej przekąski. W zależności od kulinarnych gustów można dodać do niej niemal wszystko. Nawet frytki. Według badań prowadzonych na amerykańskim rynku, BLT to druga - po kanapce z szynką - najpopularniejsza i najczęściej kupowana kanapka w USA.
Z nią związane są też rekordowe osiągnięcia - największą jak dotąd BLT przyrządzono w Bentley - osiągnęła blisko 64 metry długości.
Reuben sandwich
Są dwie teorie wyjaśniające jej pochodzenia. Jedna dowodzi, że twórcą tej przekąski jest Reuben Kulakofsky, właściciel sklepu spożywczego w Omaha, który przygotowywał swoje kanapki dla grających w karty gości miejscowego hotelu Blackstone. Kanapka zyskała lokalną sławę i pojawiła się w hotelowym menu. Inna wersja zakłada, że twórcą kanapki był Arnold Reuben, właściciel słynnych delikatesów Reubena w Nowym Jorku.
I choć nie ma zgody co do pochodzenia przekąski, to wiadomo co musi zawierać. Reuben sandwich to kanapka na ciepło z grillowanym mięsem - wołowiną lub pastrami, kapustą, szwajcarskim serem, z dodatkiem sosu rosyjskiego lub tysiąca wysp.
Panini
Wśród słynnych kanapek włoskich prym wiedzie niewątpliwie panini (panino - dosłownie mały chleb). Kanapka przygotowywana jest z różnego rodzaju pieczywa (najczęściej ciabatty, foccaci czy bagietki), wypełnionego różnymi nadzieniami. Najczęściej podawana jest z mięsem, wędlinami, a także rybami i owocami morza. Jedną z najpopularniejszych wersji jest panini z porchettą, czyli ostrym nadzieniem z pieczonej wieprzowiny.
Bruschetta
To jedna z najpopularniejszych przekąsek we Włoszech. Podstawą kanapki jest grzanka. Pieczywo smarowane jest oliwą i roztartym czosnkiem. A co do pieczywa? Istnieje mnóstwo możliwości. Najczęściej dodawane są świeże, pokrojone warzywa np. pomidory i ogórki.
Brioche con gelato - lodowa kanapka
Bardzo nietypową kanapką jest brioche con gelato, czyli bułka z lodami. Ten niezwykły smakołyk możemy dostać na Sycylii. Pomiędzy dwiema częściami słodkiej bułki umieszczane jest lodowe nadzienie. Smak, jak to w przypadku lodów, oczywiście dowolny. Kanapka wyjątkowa, jednak nie nadaje się do tego, by zabrać ją np. do pracy.
Croque-monsieur
Ten francuski przysmak z pewnością nie jest polecany osobom na diecie. Jego główne składniki to szynka, ser - najlepiej gruyer oraz sos beszamelowy. Kanapka najczęściej jest grillowana. Odmianą croque-monsieur jest monte cristo sandwich - połączenie grillowanej kanapki z serem i szynką oraz francuskiego tosta, czyli chleba zapiekanego w jajku.
Polski śledzik czy holenderski broodje haring?
Mówi się, że cudze chwalimy, a swego nie znamy. I coś w tym jest. Kto z nas nigdy nie jadł hot doga czy hamburgera? Za to cieszyńskie kanapki ze śledziem - choć cieszące się coraz większą sławą - znane są tylko lokalnie. A szkoda, bo to niezwykła przekąska, która ma już ponad 60 lat i doczekała się nawet swojego profilu na facebooku. Przepis na śledziową kanapkę jest pilnie strzeżony przez jej producenta - PSS "Społem". W domu więc jej nie zrobimy. Trzeba wybrać się do Cieszyna i spróbować jej na miejscu.
Warto pamiętać też, że inna rybna przekąska - broodje haring, czyli bułka ze śledziem, ogórkiem i cebulą to prawdziwy przysmak Holendrów.
AD/mmch