Bigos z rodzynkami
Rodzynki lub suszone śliwki to nieodzowne dodatki do klasycznego bigosu. Podkręcają i równoważą smak kapusty. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis na to przepyszne polskie danie.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Kapustę ugotować i odsączyć. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Cebulę i pieczarki oczyścić. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do mięsa, smażyć przez chwilę. Kostkę mięsną rozpuścić w 1 szkl. wody i podlać mięso. Dusić około 10 minut i dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Bigos doprawić pieprzem, dodać umyte rodzynki i kiełbasę. Dusić na wolnym ogniu jeszcze przez około 30 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl