Trwa ładowanie...
d41h64e
d41h64e

Bigos z rodzynkami

Przepis

Rodzynki lub suszone śliwki to nieodzowne dodatki do klasycznego bigosu. Podkręcają i równoważą smak kapusty. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis na to przepyszne polskie danie.

Oceń jako pierwszy:
d41h64e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Bigos z rodzynkami
iStock
Bigos z rodzynkami
Składniki
  • 1 kostka mięsna
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 kiełbasa polska surowa
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 4 łyżki rodzynek
  • pieprz
Przepis

Kapustę ugotować i odsączyć. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Cebulę i pieczarki oczyścić. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do mięsa, smażyć przez chwilę. Kostkę mięsną rozpuścić w 1 szkl. wody i podlać mięso. Dusić około 10 minut i dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Bigos doprawić pieprzem, dodać umyte rodzynki i kiełbasę. Dusić na wolnym ogniu jeszcze przez około 30 minut.

Przepis dodał użytkownik Gosia25

Bigos z rodzynkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d41h64e

Podziel się opinią

Share
d41h64e
d41h64e

d41h64e
d41h64e
d41h64e