Bigos z pieczarkami
Według klasycznej receptury do bigosu dodajemy świeże lub suszone leśne grzyby. Jednak, gdy nie mamy pod ręką borowików czy podgrzybków, możemy je spokojnie zastąpić pieczarkami. Będzie równie pysznie.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Kapustę kiszoną ugotować, odcedzić. Osobno ugotować pokrojoną kapustę białą z dodatkiem soli. Również odcedzić i połączyć z kapustą kiszoną. Odstawić. W rondlu usmażyć mięso pokrojone w kostkę posolone, gdy będzie miękkie przełożyć do kapusty. Tak samo usmażyć boczek razem z wędliną. Następnie cebulkę pokrojoną przyrumienić na patelni razem z pokrojonymi pieczarkami z dodatkiem soli. Pieczarki przełożyć do kapusty. Wszystko razem wymieszać, dodając przecier pomidorowy. W razie potrzeby dosolić. Ok. 20 min. dusić na wolnym ogniu co chwilę mieszając.