Bigos z cukinii
Leczo, czyli po prostu bigos z cukinii, to świetna alternatywna dla tradycyjnej wersji bigosu. Trudno sobie wyobrazić jesień bez tej pysznej, rozgrzewającej potrawy. leczo możemy przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem mięsa.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cukinię umyć, pokroić w kostkę (gdy cukinia jest dojrzała, to bez skóry i pestek).
- Boczek i cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki, wszystko dusić na oleju.
- Wlać rosół rozpuszczony w 250 ml wody, dodać cukinię, mieszać.
- Po paru minutach włożyć pokrojone pomidory, przyprawić, dusić jeszcze chwilę. Podawać z natką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl