Bigos po szwedzku

Bigos gości nie tylko na polskich stołach. Swoją wersję dania z kiszonej kapusty i mięsa mają także Szwedzi. Sekretnym dodatkiem jest białe wino oraz jabłko Przetestujecie przepis?

Bigos po szwedzkuBigos po szwedzku

Składniki

  • 1 kg wędzonej wieprzowiny (boczek, żeberka)
  • 1/2 kg białej drobno skrojonej kapusty
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 obrane i pokrojone w pół plastry cebule
  • 1 obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone jabłko
  • 2 szklanki białego wina
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

W dużym rondlu podsmażyć pokrojone w kostkę mięso wieprzowe (dodać smalcu, jeśli to konieczne). Przyrumienione mięso wyjąć i odłożyć. Do rondla dodać cebulę, podsmażyć na złoty kolor, dodać kapustę i mięso, dusić pod przykryciem 10 minut. Kiszoną kapustę wypłukać, obsączyć na durszlaku. Dodać do rondla, wlać wino, przyprawić, wymieszać i dusić mieszając przez około 1 godzinę.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości