Bigos od święta

Bigos smakuje nie tylko od święta. Sekretem pysznego bigosu jest odpowiednio długi czas gotowania oraz aromatyczne dodatki - wędzone i pieczone mięso, przyprawy oraz grzyby.

Bigos od świętaBigos od święta

Składniki

  • średnia główka zielonej kapusty
  • woreczek kiszonej kapusty (4 garści) - z wodą
  • 4 marchewki
  • 4 suszone śliwki (można bez)
  • suszone grzyby (płaska damska garstka)
  • kiełbasa zwyczajna
  • dwa medaliony (płaty schabu surowego)
  • koncentrat pomidorowy 150ml (można mniej, ale nie więcej)
  • łyżeczka cukru
  • cząber
  • jeśli ktoś lubi pieprz do smaku

Przepis

Większość tych składników zapewne pojawi się w waszym domu więc oprócz cząbru nie trzeba kupować nic specjalnego.Przepis można śmiało ukrócić o schab białą kiełbasę śliwki czy grzybki i też będzie pyszny. Sprawdzony przepis mojego taty zmieniony m.in. o cząber bo nic innego nie miałam i wyszedł pyszny.

Przepis

Świeżą kapustę posiekać, podobnie jak marchewkę (plasterki niezbyt cienkie), medaliony pokroić w kostkę wszystko wrzucić do dużego garnka zalać wodą i gotować. Do drugiego garnka wrzucamy kapustę kiszoną, rwiemy grzybki i gotujemy. W tym czasie kroimy resztę składników. Gdy świeża kapusta będzie się robić coraz bardziej miękka, wrzucamy do niej resztę składników oraz gotującą się wcześniej kapustę kiszoną. Gotując na małym teraz ogniu poczekać, aż kapusta będzie miękka dodać koncentrat, cukier, parę ziaren cząbru (nie za dużo tak, aby poczuć lekką zmian smaku i zapachu). Oczywiście najlepiej smakuje dzień później.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości