Trwa ładowanie...
d2ycrvq

Bigos z kiszonej kapusty

Przepis

Jesienią i zimą lubi rozgrzewające i sycące dania, dlatego chętnie sięgamy po tradycyjne polskie przepisy na zupy, gulasze oraz bigos. Bigos gości na naszych stołach już od wieków. Początkowo był przygotowywany jedynie z mięsa, bez dodatku kapusty.

d2ycrvq
4.4
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 3 dag suszonych grzybów
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 60 dag wieprzowiny (karczek łopatka)
  • 25 dag kiełbasy zwyczajnej
  • ok. 5 dag smalcu
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka musztardy
  • 1,5-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz do smaku
Przepis
  • Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.
  • Umyte mięso i grzyby obsmażyć na smalcu, pokroić i dusić.
  • Pokrojony w kostkę boczek wędzony po obsmażeniu połączyć z pokrojoną w półksiężyce kiełbasą, smażyć jeszcze przez chwilę.
  • Gdy mięso będzie miękkie, połączyć je z boczkiem i kiełbasą. Dodać wszystko do ugotowanej kapusty.
  • Wymieszać, dodać do smaku musztardę, przecier pomidorowy, sol, pieprz i paprykę.
  • Dusić na małym ogniu, nie przykrywając garnka, aby bigos nieco odparował. Na koniec dodać ok. 0,5 szklanki wytrawnego wina. Przyrządzić kilka dni przed podaniem.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Bigos z kiszonej kapusty
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d2ycrvq
d2ycrvq
d2ycrvq
d2ycrvq
d2ycrvq
Więcej tematów
d2ycrvq