Trwa ładowanie...
d2bfkj1
d2bfkj1

Bigos

Przepis

Jesienią i zimą lubi rozgrzewające i sycące dania, dlatego chętnie sięgamy po tradycyjne polskie przepisy na zupy, gulasze oraz bigos. Bigos gości na naszych stołach już od wieków. Początkowo był przygotowywany jedynie z mięsa, bez dodatku kapusty.

4.4
(8 głosów)
Oceń:
d2bfkj1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Bigos
123
Bigos
Składniki
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 3 dag suszonych grzybów
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 60 dag wieprzowiny (karczek łopatka)
  • 25 dag kiełbasy zwyczajnej
  • ok. 5 dag smalcu
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka musztardy
  • 1,5-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz do smaku
Przepis

Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Umyte mięso i grzyby obsmażyć na smalcu, pokroić i dusić. Pokrojony w kostkę boczek wędzony po obsmażeniu połączyć z pokrojoną w półksiężyce kiełbasą, smażyć jeszcze przez chwilę. Gdy mięso będzie miękkie, połączyć je z boczkiem i kiełbasą. Dodać wszystko do ugotowanej kapusty. Wymieszać, dodać do smaku musztardę, przecier pomidorowy, sol, pieprz i paprykę. Dusić na małym ogniu, nie przykrywając garnka, aby bigos nieco odparował. Na koniec dodać ok. 0,5 szklanki wytrawnego wina. Przyrządzić kilka dni przed podaniem.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Bigos
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2bfkj1

Podziel się opinią

1
Share
d2bfkj1
d2bfkj1

d2bfkj1
d2bfkj1
d2bfkj1