Bigos z kiszonej kapusty
Jesienią i zimą lubi rozgrzewające i sycące dania, dlatego chętnie sięgamy po tradycyjne polskie przepisy na zupy, gulasze oraz bigos. Bigos gości na naszych stołach już od wieków. Początkowo był przygotowywany jedynie z mięsa, bez dodatku kapusty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.
- Umyte mięso i grzyby obsmażyć na smalcu, pokroić i dusić.
- Pokrojony w kostkę boczek wędzony po obsmażeniu połączyć z pokrojoną w półksiężyce kiełbasą, smażyć jeszcze przez chwilę.
- Gdy mięso będzie miękkie, połączyć je z boczkiem i kiełbasą. Dodać wszystko do ugotowanej kapusty.
- Wymieszać, dodać do smaku musztardę, przecier pomidorowy, sol, pieprz i paprykę.
- Dusić na małym ogniu, nie przykrywając garnka, aby bigos nieco odparował. Na koniec dodać ok. 0,5 szklanki wytrawnego wina. Przyrządzić kilka dni przed podaniem.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze