Biała kiełbasa pieczona ze śliwkami
Biała kiełbasa najczęściej ląduje w żurku. Jednak równie dobrze smakuje jako samodzielne danie. Upieczona z cebulką i suszonymi śliwkami będzie pysznym wielkanocnym daniem. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Alina Jasińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 6 parzonych kiełbasek białych
- 2 garście suszonych śliwek
- 150 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
Przepis
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Cebulę obrać pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Na dnie rozłożyć połowę cebuli oraz śliwki. Posypać częścią tymianku i majeranku.
Przepis
Kiełbaski pokroić na mniejsze, ponakłuwać widelcem, ułożyć gęsto w formie. Posypać boczkiem pokrojonym w kostkę, pozostałą cebulą, czosnkiem oraz majerankiem, tymiankiem. Dodać sól i pieprz według uznania. Piec 30-40 minut w 180 stopni. Podawać gorące z frytkami, chrzanem, pieczywem lub surówką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl