Trwa ładowanie...
d26pu0d
22-12-2019 12:49

Barszcz czerwony z uszkami

Przepis

Świąteczny barszcz z uszkami to obowiązkowa pozycja w moim wigilijnym menu. Zaczynam od przygotowania barszczu, ponieważ ta zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Uszka również możecie przygotować nieco wcześniej, a następnie zamrozić, dzięki temu zaoszczędzicie czas i unikniecie nawału pracy na ostatnią chwilę.

d26pu0d
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • buraki czerwone 1,5 kg
  • grzyby suszone 15 dag
  • ocet winny, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier, majeranek, czosnek, do smaku
  • bułka tarta, ok. 3 dag
  • cebula, 1 sztuka
  • olej
  • mąka, 1 szklanka
  • woda
  • jajko, 1 sztuka
Przepis
  • Barszcz: Grzyby umyć, a następnie namoczyć na noc w 1/2 l wody, rano ugotować.
  • Buraki obrać, pokroić, zalać 2 litrami wody, dodać ziele angielskie i gotować 40-50 minut, wlać wywar z grzybów, podgrzać, posypać majerankiem i przyprawić octem, solą,pieprzem, cukrem i zmiażdżonym czosnkiem.
  • Uszka: zrobić farsz: zemleć ugotowane grzyby (można zastąpić usmażonymi pieczarkami), dodać bułkę tartą, pokrojoną drobno i usmażoną na oleju cebulę, przyprawić solą i pieprzem.
  • Ciasto: zagnieść mąkę z jajkiem, szczyptą soli i ok. 1/3 szklanki wodą, by powstało miękkie, elastyczne ciasto, rozwałkować cienko na posypanej mąką stolnicy i pociąć na kwadraty i na każdy kwadrat nałożyć odrobinę farszu - dokładnie zlepić.
  • Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia.

Przepis dodał użytkownik andziab0

Barszcz czerwony z uszkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d26pu0d
d26pu0d
d26pu0d
d26pu0d
Więcej tematów
d26pu0d