Barszcz czerwony z uszkami
Świąteczny barszcz z uszkami to obowiązkowa pozycja w moim wigilijnym menu. Zaczynam od przygotowania barszczu, ponieważ ta zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Uszka również możecie przygotować nieco wcześniej, a następnie zamrozić, dzięki temu zaoszczędzicie czas i unikniecie nawału pracy na ostatnią chwilę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- Barszcz: Grzyby umyć, a następnie namoczyć na noc w 1/2 l wody, rano ugotować.
- Buraki obrać, pokroić, zalać 2 litrami wody, dodać ziele angielskie i gotować 40-50 minut, wlać wywar z grzybów, podgrzać, posypać majerankiem i przyprawić octem, solą,pieprzem, cukrem i zmiażdżonym czosnkiem.
- Uszka: zrobić farsz: zemleć ugotowane grzyby (można zastąpić usmażonymi pieczarkami), dodać bułkę tartą, pokrojoną drobno i usmażoną na oleju cebulę, przyprawić solą i pieprzem.
- Ciasto: zagnieść mąkę z jajkiem, szczyptą soli i ok. 1/3 szklanki wodą, by powstało miękkie, elastyczne ciasto, rozwałkować cienko na posypanej mąką stolnicy i pociąć na kwadraty i na każdy kwadrat nałożyć odrobinę farszu - dokładnie zlepić.
- Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia.
Przepis dodał użytkownik andziab0
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze