Barszcz postny
Barszcz to jedna z dwunastu potraw, które co roku goszczą na naszych wigilijnych stołach. Według tradycji powinna być to postna zupa, a więc do jej przygotowania nie używamy mięsa. Sekretem smaku wigilijnego barszczu jest kwas buraczany. warto go przygotować samodzielnie kilka dni wcześniej lub kupić gotowy koncentrat w sklepie. Zwracajmy jednak uwagę na skład takiego produktu.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Grzyby należy namoczyć w litrze wody. Następnie gotujemy i przecedzamy wywar. Buraki i warzywa zalewamy przygotowanym wywarem, dodajemy pół litra wody, 2 łyżki sosu sojowego, wyciśnięty ząbek czosnku, pozostałe przyprawy i gotujemy kolejną godzinę. Na koniec całość należy przecedzić, dodajemy kwas buraczany i doprawiamy do smaku łyżką sosu sojowego, pieprzem i cukrem. Smacznego