Baranek wielkanocny. Nie może go zabraknąć na stole
Najczęściej kupujemy cukrowe baranki. Ale może warto pokusić się o samodzielnie przygotowanie baranka z ciasta? Jedyne, czego potrzebujemy, to specjalna forma, która jest do kupienia w każdym supermarkecie. Wszystkie składniki znajdziecie w kuchni.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia.
- Wymieszać i połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Wlać do formy w kształcie baranka i upiec w temp 170 C. przez 45 minut.
- Przestudzone ciasto polać lukrem (sok z cytryny utarty z cukrem pudrem) i gęsto posypać wiórkami kokosowymi.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl