Trwa ładowanie...
d3i33if
08-04-2022 10:13

Baranek wielkanocny. Nie może go zabraknąć na stole

Przepis

Najczęściej kupujemy cukrowe baranki. Ale może warto pokusić się o samodzielnie przygotowanie baranka z ciasta? Jedyne, czego potrzebujemy, to specjalna forma, która jest do kupienia w każdym supermarkecie. Wszystkie składniki znajdziecie w kuchni.

d3i33if
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 150 g mąki krupczatki
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rumu
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • wiórki kokosowe
  • cukier puder
Przepis
  • Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia.
  • Wymieszać i połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Wlać do formy w kształcie baranka i upiec w temp 170 C. przez 45 minut.
  • Przestudzone ciasto polać lukrem (sok z cytryny utarty z cukrem pudrem) i gęsto posypać wiórkami kokosowymi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Baranek wielkanocny. Nie może go zabraknąć na stole
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3i33if
d3i33if
d3i33if
d3i33if
Więcej tematów
d3i33if