Najlepsza babka wielkanocna. Prosty przepis, który zawsze się udaje
Wśród wielkanocnych wypieków prym wiedzie wiedzie tradycyjna babka. Przepisów na wielkanocną babkę jest wiele. Babka może być drożdżowa z rodzynkami, szafranowa, piaskowa, marmurkowa, jogurtowa, cytrynowa czy majonezowa. Szukając najlepszego przepisu można naprawdę zwariować. My proponujemy wam najprostszy przepis na wielkanocną babkę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Białka ubić na pianę, dodać cukier i ponownie ubijać. Następnie dodać żółtka i kolejny raz ubić.
- Do ciasta wlać olej, wodę gazowaną i dodać skórkę z cytryny. Wszystko dobrze wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
- Na sam koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać do połączenia składników.
- W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 st. C. Formę wysmarować dobrze margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto piec ok 45 min. Gotową babę ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze