Askorbinian sodu - E301
Askorbinian sodu, pomimo tego, że z nazwy brzmi bardzo niezdrowo, zawiera w sobie aż 889 mg czystej witaminy C! Jest to kolejny związek chemiczny stosowany w produkcji spożywczej, który nie wpływa szkodliwie na nasz organizm. Sprawdźmy, w w jakich produktach występuje E301.
Askorbinian sodu występuje na liście związków chemicznych o symbolu E. Są to wszystkie substancje dodawane do żywności, które dopuszczone zostały do użytku przez instytucje Unii Europejskiej. E301 widnieje w grupie przeciwutleniaczy i regulatorów kwasowości. Antyoksydanty opóźniają proces utleniania, natomiast regulatory zmieniają kwasowość produktów spożywczych. Wśród grupy związków o symbolach E300-E400 są także: kwas askorbinowy, kwas cytrynowy czy kwas fosforowy.
E301 jest organicznym związkiem chemicznym, solą kwasu askorbinowego i sodu. Otrzymujemy go w procesie fermentacji glukozy przez bakterie, a następnie utleniania. Askorbinian sodu, oprócz właściwości przeciwutleniających, jest również odczynnikiem chemicznym. 1 g askorbinianu sodu zawiera 889 mg witaminy C oraz 111 mg sodu. Jest on mniej kwaśny od czystego kwasu askorbinowego, dlatego łagodniej wpływa na przewód pokarmowy i zęby. Askorbinian sodu w naturalnym środowisku występuje w warzywach i owocach.
E301 stosowany jest jako przeciwutleniacz. Wzmacnia on również smak przy produkcji chleba oraz hamuje brązowienie owoców. Ma również właściwości stabilizujące.
W jakich produktach znajdziemy E301?
- nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki,
- pakowane świeże mięso mielone,
- zagęszczone mleko i mleko w proszku,
- owoce i warzywa pakowane do puszek,
- owoce i warzywa w słoikach,
- nieprzetworzone owoce i warzywa,
- obrane, nieprzetworzone ziemniaki,
- niektóre rodzaje chleba,
- świeże makarony,
- żywność dla dzieci,
- soki i napoje ze świeżych warzyw i owoców dla dzieci,
- herbatniki, suchary,
- napoje niskoalkoholowe (piwo),
- kompoty owocowe,
- słód.
E301 znalazł również swoje zastosowanie w produkcji kosmetyków, m.in. szminek.
Skutki uboczne stosowania askorbinianu sodu
Askorbinian sodu jest uważany za substancję nieszkodliwą dla naszego zdrowia. Z organizmu wydalany jest z moczem, ale tylko po uzyskaniu maksymalnego stężenia kwasu askorbinowego w organizmie. Dzienna dopuszczalna dawka wynosi 15 mg askorbinianu sodu na każdy kilogram masy ciała.
Czy wiesz, że...
Askorbinianem sodu leczy się Wirus Ebola oraz ptasią grypę. Stosujemy go także w przypadku zwykłej grypy, gdzie C301 podajemy dożylnie. Askorbinian sodu wpływa na naszą odporność prawie tak samo jak witamina C.
Magdalena Bury