Aromatyczna szakszuka. Bardzo szybkie i pożywne śniadanie
Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej. To potrawa z mieszanki jajek, papryki, cebuli, pietruszki i przypraw. Całość zamoczona w sosie pomidorowym. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, a zapewnia energię na cały poranek. To śniadanie, które zrobi się samo.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 4 jajka
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- cebula
- czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- po szczypcie oregano i kminu rzymskiego
- łyżka oliwy
- sól i świeżo zmielony pieprz
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć. Kiedy zeszklą się, dodać bardzo drobno posiekane papryczki chili. Wszytko smażyć przez minutkę. Wlać pomidory, wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Dokładnie wymieszać zawartość patelni, a następnie dodać oregano i kmin. Smażyć przez 5 minut. Po tym czasie zrobić w gęstym sosie 4 wgłębienia i wbić jajka. Smażyć pod przykryciem przez 10 minut, aż zetną się białka. Szakszukę doprawić i posypać posiekaną pietruszką. Podawać z pieczywem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze