Aromatyczna szakszuka. Bardzo szybkie i pożywne śniadanie

Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej. To potrawa z mieszanki jajek, papryki, cebuli, pietruszki i przypraw. Całość zamoczona w sosie pomidorowym. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, a zapewnia energię na cały poranek. To śniadanie, które zrobi się samo.

Tradycyjna szakszukaTradycyjna szakszuka
Dominika Czerniszewska

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • po szczypcie oregano i kminu rzymskiego
  • łyżka oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przepis

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć. Kiedy zeszklą się, dodać bardzo drobno posiekane papryczki chili. Wszytko smażyć przez minutkę. Wlać pomidory, wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Dokładnie wymieszać zawartość patelni, a następnie dodać oregano i kmin. Smażyć przez 5 minut. Po tym czasie zrobić w gęstym sosie 4 wgłębienia i wbić jajka. Smażyć pod przykryciem przez 10 minut, aż zetną się białka. Szakszukę doprawić i posypać posiekaną pietruszką. Podawać z pieczywem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości