Trwa ładowanie...
d27v1zn
d27v1zn

Aromatyczna szakszuka. Bardzo szybkie i pożywne śniadanie

Przepis

Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej. To potrawa z mieszanki jajek, papryki, cebuli, pietruszki i przypraw. Całość zamoczona w sosie pomidorowym. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, a zapewnia energię na cały poranek. To śniadanie, które zrobi się samo.

4.5
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Tradycyjna szakszuka
123RF
Składniki
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • po szczypcie oregano i kminu rzymskiego
  • łyżka oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Przepis

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć. Kiedy zeszklą się, dodać bardzo drobno posiekane papryczki chili. Wszytko smażyć przez minutkę. Wlać pomidory, wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Dokładnie wymieszać zawartość patelni, a następnie dodać oregano i kmin. Smażyć przez 5 minut. Po tym czasie zrobić w gęstym sosie 4 wgłębienia i wbić jajka. Smażyć pod przykryciem przez 10 minut, aż zetną się białka. Szakszukę doprawić i posypać posiekaną pietruszką. Podawać z pieczywem.

Aromatyczna szakszuka. Bardzo szybkie i pożywne śniadanie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

24
3
Share
d27v1zn
d27v1zn
d27v1zn
d27v1zn
Więcej tematów
d27v1zn