Anna Starmach obaliła znany mit. Zdradza, jak prawidłowo przechowywać awokado, aby nie ściemniało

Anna Starmach za pośrednictwem mediów społecznościowych obala znany mit. Na InstaStory opublikowała zdjęcia, dzięki którym wiadomo, jak należy prawidłowo przechowywać awokado.

Anna Starmach zdradziła swój sposób na przechowywanie awokado
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Kucharka chętnie dzieli się na swoim profilu na Instagramie różnymi kulinarnymi informacjami. Niedawno wytłumaczyła swoim fanom, czym różnią się dwa gatunki awokado, a teraz zabrała głos w sprawie pewnej metody jego przechowywania.

Anna Starmach obaliła znany mit na temat awokado

Po zerwaniu z drzewa awokado, podobnie jak banany, potrzebuje kilku dni w pokojowej temperaturze do nabrania odpowiedniego smaku oraz konsystencji. Niestety, awokado mają również coś wspólnego z jabłkami, bo szybko utleniają się i stają brązowe. Chociaż fakt ten nie czyni ich niejadalnymi, ciemne plamki wyglądają bardzo nieapetycznie i wpływają na smak owoca.

Anna Starmach przyznała, że przeglądając blogi kulinarne w internecie, łatwo natrafić na pewien mit, według którego awokado nie zbrązowieje, jeżeli w przekrojonej połówce, którą chcemy schować do lodówki, zachowamy pestkę. Jurkorka kulinarnego show postanowiła go obalić i pokazała internautom zdjęcia dwóch połówek awokado: przechowywanego z pestką i bez. Okazało się, że dwie strony owocu wyglądały podobnie.

Kucharka doradziła fanom swój sposób na to, aby przekrojone awokado nie ściemniało. Jak się okazuje, wystarczy skropić je sokiem z cytryny lub limonki.

Anna Starmach pokazała awokado
© Instagram.com
Awokado po wyjęciu z lodówki
© Instagram.com

Zobacz także:Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Małgorzata Socha

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
2045489

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości