Amarantus - zdrowie zamknięte w nasionach

W ostatnich latach w kuchni robi prawdziwą furorę, choć tak naprawdę należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Ma w sobie więcej żelaza niż szpinak, a zawartością błonnika bije na głowę otręby owsiane. Warto regularnie sięgać po amarantus.

Amarantus - zdrowie zamknięte w nasionach
Źródło zdjęć: © 123RF
249

- Amarantus, zwany również szarłatem wyniosłym, jest znany od tysięcy lat. Pochodzi z kontynentu amerykańskiego. Początkowo był uprawiany, spożywany i kultywowany przez Azteków, Majów i Inków. W tych kulturach był, obok fasoli i kukurydzy, najważniejszym artykułem spożywczym. Do Europy został sprowadzony w XVI wieku jako roślina ozdobna. W kolejnych latach kolonizował Chiny i Indie, gdzie stał się jedną z ważniejszych upraw. Dziś amarantus uprawiany jest niemal na całym świecie - w USA, Ameryce Południowej, Chinach i Rosji. Największym plantatorem w Europie podobno są Czechy - opowiada Anna Słomkowska, dietetyk medyczny i sportowy.

Roślina XXI wieku

Badania dowodzą, że nasiona amarantusa pod względem zawartości najważniejszych substancji odżywczych przewyższają większość tradycyjnych zbóż. Między innymi dlatego eksperci żywności FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa) określają szarłat jako roślinę XXI wieku. Jakie więc właściwości zdrowotne mają niewielkie ziarna tej egzotycznej rośliny?

- Amarantus to roślina o wysokiej wartości żywieniowej. Coraz częściej zastępuje tradycyjne zboża takie jak pszenica czy żyto. Nie zawiera glutenu i może być z powodzeniem składnikiem diety osób z celiakią lub innymi chorobami, na przykład Hashimoto, w których należy ograniczyć lub wyeliminować gluten - tłumaczy Anna Słomkowska. - Amarantus to także bardzo dobre źródło białka o wysokiej zawartości lizyny i aminokwasów siarkowych. Ze względu jednak na leucynę - aminokwas występujący w nim w nadmiarze (tzw. aminokwas ograniczający) - amarantus warto mieszać ze zbożami w celu osiągnięcia lepszej wartości odżywczej. Wysoka zawartość magnezu – minerału kojącego nerwy, wspomagającego pracę serca oraz warunkującego prawidłową przemianę węglowodanów – sprawia, że 100 g nasion pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Z uwagi na wysoką zawartość jedno- i wielonienasyconych kwasów amarantus pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL, a podwyższyć poziom HDL. Niebagatelna cechą tej rośliny jest jej wpływ na
opóźnienie starzenia się komórek. Dzięki zawartości dobroczynnego węglowodoru - skwaleu. Skwalen poza amarantusem naturalnie występuje w warstwie tłuszczowej skóry, oliwie z oliwek i tłuszczu z wątroby rekina. Przypisuje się mu właściwości antybakteryjne i w połączeniu z antyoksydantami - przeciwstarzeniowe - mówi Anna Słomkowska.

Ze względu na swoje właściwości skwalen wykorzystywany jest do produkcji leków przeciwmiażdżycowych i geriatrycznych, znajduje zastosowanie jako składnik kosmetyków. Nasiona szarłatu zawierają też od 5 do 9 proc. tłuszczu o bardzo dobrym składzie biologicznym, z dużym udziałem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których przeważa kwas linolowy (ponad 60 proc.) oraz oleinowy (ponad 20 proc). Kolejne ważne składniki amarantusa to tokoferole i tokotrienole – silne przeciwutleniacze, pochodne witaminy E.

Amarantus w kuchni

Roślinę tę wykorzystuje się nie tylko w kosmetyce i przemyśle farmaceutycznym, ale w coraz ciekawszych odsłonach w kuchni. Amarantus dostępny jest w postaci ziarna, płatków, mąki i tzw. poppingu, czyli ziarna prażonego, które można też zrobić samodzielnie, prażąc ziarenka na suchej patelni. W tej ostatniej wersji ma lekko orzechowy smak i można wykorzystywać go na różne sposoby - na słodko i w wersji wytrawnej. Jest bardzo wartościowym dodatkiem nawet do tradycyjnych potraw - do kotletów czy gołąbków. Chcąc przygotować go na słodko, wystarczy dodać owoce czy ulubiony jogurt.

- Amarantus może być dodatkiem do wypieków ciast i pieczywa oraz do jogurtów i deserów. Warto dodać go do diety dziecka np. zamiast płatków śniadaniowych - podpowiada Anna Słomkowska.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć