8 potraw z żółtym serem na każdą porę dnia

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Nie tylko tosty

Obraz
© 123RF

Jeśli ser żółty ma krótki i odpowiedni skład, jest produktem o dużych wartościach odżywczych. Smakuje o każdej porze dnia, dlatego możemy go wykorzystać do przygotowania pysznych i prostych potraw na śniadanie, lunch, obiad czy kolację.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Grzanki z serem

Obraz
© Shutterstock.com

Klasyka, która nigdy nie straci popularności. Smaczne i pożywne grzanki warto przygotować na śniadanie w chłodny, jesienny lub zimowy poranek. Jak to zrobić? Bułkę paryską (zwaną w niektórych regionach Polski batonem, gryzką albo angielką) kroimy na kromki. Miękkie masło mieszamy z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), posiekaną natką pietruszki i suszonym tymiankiem, a następnie smarujemy nim każdą kromkę. Nakładamy na nią plasterek sera (może być gouda, emmentaler lub edamski) i wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Wyjmujemy, gdy grzanki nabiorą złocistego koloru.

/ 9Pasta serowa

Obraz
© 123RF

Kolejna propozycja śniadaniowa, która powinna zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przygotowanie pasty jest banalnie proste, a dobór jej składników zależy tylko od naszej wyobraźni i preferencji smakowych. W najprostszej wersji jest to drobno starty ser (świetnie sprawdzi się wyrazisty cheddar), który mieszamy lub miksujemy z majonezem. Warto jednak dodać również np. rozdrobnione jajko (ugotowane wcześniej na twardo), drobno posiekany szczypiorek, odrobinę musztardy, czosnek czy pokrojone suszone pomidory.

/ 9Sałatka szwajcarska

Obraz
© 123RF

Jeśli szukamy smacznej i pożywnej propozycji na drugie śniadanie, obecnie częściej zwane lunchem, możemy przygotować prostą sałatkę, zwaną szwajcarską, gdyż często bywa spożywana przez mieszkańców tego alpejskiego kraju. Do jej przyrządzenia najlepiej wykorzystać ser twardy typu cheddar, edamski, gouda, ementaler czy morski. Kroimy go w paseczki, podobnie jak szynkę konserwową. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, posiekaną natkę pietruszki i majonez wymieszany z jogurtem naturalnym. Dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Gotowe!

/ 9Zupa serowa

Obraz
© 123RF

Trudno znaleźć lepszy pomysł na obiad w jesienny czy zimowy dzień, gdy szczególnie cenimy pożywne, aromatyczne i rozgrzewające potrawy. Do przyrządzenia tej pysznej zupy potrzebujemy szklanki startego żółtego sera, który zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę. Przesmażamy pokrojony w kostkę boczek z posiekaną cebulą. Do gorącego bulionu, najlepiej drobiowego, dodajemy ser z mlekiem i ewentualnie 1-2 kostki serka topionego, a gdy się rozpuszczą – boczek, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą oraz białym pieprzem. Zupę serową serwujemy z grzankami, posypaną posiekaną natką pietruszki.

/ 9Kotlet de volaille z żółtym serem i szynką

Obraz
© 123RF

Na obiad możemy też przygotować ciekawą wersję słynnej potrawy, którą w książce "Doradca smaku" prezentuje Michel Moran, znany kucharz i gwiazda telewizji (jest jurorem w popularnym programie "MasterChef"). Rozbite piersi z kurczaka smarujemy musztardą, kładziemy na nie plaster szynki oraz sera, a na wierzchu – masło zmieszane z natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, zwijamy w roladki, a następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Kotlety najpierw podsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym oleju i maśle, a następnie dopiekamy w piekarniku przez około 10-12 minut.

/ 9Kotlet z pieczarek i sera żółtego

Obraz
© 123RF

Serowa propozycja obiadowa dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą jeść mięsa. Zadanie jest bardzo proste. Najpierw podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, a następnie dodajemy do niej drobno posiekane lub starte pieczarki i chwilę dusimy. Przekładamy do miski i mieszamy ze startym serem żółtym i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie gałką muszkatołową. Na koniec dodajmy bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki, formujemy kotleciki i smażymy je na złoty kolor. Serwujemy z ziemniakami oraz ulubioną surówką.

/ 9Szaszłyk serowo-warzywny

Obraz
© 123RF

Szukasz pomysłu na kolację? Może skusisz się na naszego szaszłyka? Choć nazwa kojarzy się z grillowanymi przysmakami, ten przysmak nie wymaga obróbki termicznej i można go przygotować błyskawicznie. Wystarczy pokroić w grube kostki kawałek żółtego sera i nadziać je na długi patyk do szaszłyków, na przemian z kawałkami papryki, ogórka kiszonego, oliwek i rzodkiewek. Lista składników jest oczywiście otwarta i zależy od naszych preferencji smakowych.

/ 9Sos serowy

Obraz
© 123RF

Świetnie pasuje do nachos, czyli małych kawałków tortilli, ale sprawdzi się również jako dodatek do frytek i innych przekąsek, serwowanych np. podczas domowej imprezy. Do przygotowania sosu potrzebujemy tylko 20 dag sera o wyrazistym smaku (może być to cheddar), który ścieramy na tarce i dodajemy do podgrzanego mleka (150 ml). Gotujemy, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy szczyptą papryki, kurkumy, pieprzu i gałki muszkatołowej. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę