7 produktów spożywczych, które najczęściej uczulają
Uczulenie na jedzenie
Nie wszystko co jadalne jest zdrowe i ma korzystny wpływ na nasz organizm. Są bowiem takie smakołyki, którym trudno odmówić niezaprzeczalnych zalet, a jednak szkodzą - choć nie wszystkim. Mowa o artykułach spożywczych wywołujących alergię. Właściwie lista potencjalnie uczulających produktów nie ma końca, jednak na jej czele należy umieścić te, które wywołują reakcję alergiczną u bardzo dużej grupy osób.
Nie wszystko co jadalne jest zdrowe i ma korzystny wpływ na nasz organizm. Są bowiem takie smakołyki, którym trudno odmówić niezaprzeczalnych zalet, a jednak szkodzą - choć nie wszystkim. Mowa o artykułach spożywczych wywołujących alergię. Właściwie lista potencjalnie uczulających produktów nie ma końca, jednak na jej czele należy umieścić te, które wywołują reakcję alergiczną u bardzo dużej grupy osób. Które produkty spożywcze uczulają najczęściej? Oto "parszywa siódemka" spożywczych alergenów - lista przygotowana została przez naszą ekspertkę Dominikę Dietrich-Stefankiewicz, dietetyka medycznego z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku.
Seler
Uczulenie na białko selera najczęściej przejawia się nieżytem nosa, astmą i pokrzywką. Reakcja alergiczna na to warzywo występuje razem z alergią na pyłek bylicy. Może wystąpić także reakcja krzyżowa z pyłkami brzozy. Ugotowany seler (znajdujący się w zupach, wywarach, sosach, przyprawach lub ketchupie) może szkodzić co trzeciemu choremu, a surowy niemal 95 proc. osób z tą alergią.