7 produktów spożywczych, które najczęściej uczulają

Nie wszystko co jadalne jest zdrowe i ma korzystny wpływ na nasz organizm. Są bowiem takie smakołyki, którym trudno odmówić niezaprzeczalnych zalet, a jednak szkodzą - choć nie wszystkim. Mowa o artykułach spożywczych wywołujących alergię. Właściwie lista potencjalnie uczulających produktów nie ma końca, jednak na jej czele należy umieścić te, które wywołują reakcję alergiczną u bardzo dużej grupy osób.

Obraz

/ 7Uczulenie na jedzenie

Obraz
© 123RF.COM

Nie wszystko co jadalne jest zdrowe i ma korzystny wpływ na nasz organizm. Są bowiem takie smakołyki, którym trudno odmówić niezaprzeczalnych zalet, a jednak szkodzą - choć nie wszystkim. Mowa o artykułach spożywczych wywołujących alergię. Właściwie lista potencjalnie uczulających produktów nie ma końca, jednak na jej czele należy umieścić te, które wywołują reakcję alergiczną u bardzo dużej grupy osób. Które produkty spożywcze uczulają najczęściej? Oto "parszywa siódemka" spożywczych alergenów - lista przygotowana została przez naszą ekspertkę Dominikę Dietrich-Stefankiewicz, dietetyka medycznego z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku.

Uczulenie na białko selera najczęściej przejawia się nieżytem nosa, astmą i pokrzywką. Reakcja alergiczna na to warzywo występuje razem z alergią na pyłek bylicy. Może wystąpić także reakcja krzyżowa z pyłkami brzozy. Ugotowany seler (znajdujący się w zupach, wywarach, sosach, przyprawach lub ketchupie) może szkodzić co trzeciemu choremu, a surowy niemal 95 proc. osób z tą alergią.

/ 7Mleko krowie

Obraz
© 123RF.COM

Alergia na ten napój, a dokładniej na białka mleka krowiego to dolegliwość bardzo powszechna.Wynika to faktu, iż dla wielu osób jest trudne do strawienia. W konsekwencji uczulenia może ono wywołać wiele nieprzyjemnych objawów: zapalenie zatok, zapalenie ucha, astmę, katar, wysypkę, zaparcia, zmęczenie. Jeśli źle tolerujesz mleko krowie, to możesz je zastąpić mlekiem kozim, które ma mniejsze i łatwiejsze do rozłożenia cząsteczki białka. Na rynku można też spotkać mleko ryżowe, sojowe i migdałowe (są często określane jako napój).

/ 7Orzechy

Obraz
© 123RF.COM

Do najbardziej alergizujących gatunków zalicza się arachidowe i ziemne, uczulać mogą też jednak i inne gatunki. Alergia na te produkty może pojawić się już w dzieciństwie i przybrać różne formy. U malutkich dzieci często nadmiar orzechów wywołuje problemy skórne. Jest jednak spora szansa, że dziecko będzie dobrze tolerowało te przysmaki w starszym wieku. U niektórych osób uczulenie na orzechy pozostaje jednak na całe życie, a niekiedy może być na tyle silne, że po konsumpcji może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, a więc zagrożenia życia.

Łagodniejsze objawy tej alergii to wysypka i świąt skóry, pojawienie się obrzęku warg lub języka.

/ 7Truskawki

Obraz
© 123RF.COM

Wiele osób nie może się doczekać sezonu na truskawki. Niestety niektórzy z nas nie mogą się cieszyć ich smakiem a wręcz muszą unikać nawet śladowych ilości tych owoców w różnych daniach. Uczulenie na truskawki jest wynikiem reakcji alergicznej na niektóre białka występując w tych czerwonych smakołykach.

Objawami alergii mogą być przede wszystkim problemy skórne: wysypka, świąd skóry, mrowienie lub swędzenie w jamie ustnej albo dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak: bóle brzucha, biegunki, a nawet wymioty.

/ 7Soja

Obraz
© 123RF.COM

Kolejnym produktem spożywczym, którego duża grupa osób nie toleruje jest soja, a także inne nasiona roślin strączkowych np. groch, fasola czy soczewica.

O ile jednak dość łatwo zrezygnować z tych warzyw, o tyle wyeliminowanie soi z diety jest trudne, ponieważ zawarta jest w wielu produktach spożywczych jako wypełniacz (może być oznaczona np. jako skrobia roślinna). Osoby, które po zjedzeniu soi uskarżają się na podrażnienie gardła, obrzęk języka i wargi lub pokrzywkę, powinny bardzo uważnie czytać etykiety niemal wszystkich przetworzonych produktów spożywczych.

/ 7Ryby

Obraz
© 123RF.COM

Ze względu na kwasy tłuszczowe omega 3 i inne cenne substancje odżywcze, ryby są bardzo polecanym produktem spożywczym. Niestety często uczulają - narażone na reakcje alergiczne są przede wszystkim dzieci, dlatego należy bardzo ostrożnie włączać je do diety małego człowieka.

Głównym alergenem w przypadku ryb jest prawalbulina - białko występujące w białej tkance mięśniowej tych zwierząt. Objawami alergii mogą być zarówno pokrzywka i obrzęk, jak i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wśród popularnych ryb na naszym stole najbardziej uczula dorsz.

/ 7Jaja kurze

Obraz
© 123RF.COM

W przypadku tych produktów częściej uczula białko jaja kurzego niż żółtko. Gotowanie, pieczenie, czy smażenie niestety nie zmniejsza ich właściwości uczulających. Może się jednak okazać, że jedzenie samego białka nie da reakcji niepożądanych.

Jajka kurze można spróbować zastąpić przepiórczymi, ale nie jest to gwarantem, że i one nie będą wywoływać reakcji alergicznych.

Do najczęstszych objawów alergii na jajka należą: dolegliwości ze strony układu pokarmowego, katar i wysypka.
AD/mp/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce