WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

7 produktów spożywczych, które najczęściej uczulają

Nie wszystko co jadalne jest zdrowe i ma korzystny wpływ na nasz organizm. Są bowiem takie smakołyki, którym trudno odmówić niezaprzeczalnych zalet, a jednak szkodzą - choć nie wszystkim. Mowa o artykułach spożywczych wywołujących alergię. Właściwie lista potencjalnie uczulających produktów nie ma końca, jednak na jej czele należy umieścić te, które wywołują reakcję alergiczną u bardzo dużej grupy osób.

Obraz

/ 7Uczulenie na jedzenie

Obraz
© 123RF.COM

Nie wszystko co jadalne jest zdrowe i ma korzystny wpływ na nasz organizm. Są bowiem takie smakołyki, którym trudno odmówić niezaprzeczalnych zalet, a jednak szkodzą - choć nie wszystkim. Mowa o artykułach spożywczych wywołujących alergię. Właściwie lista potencjalnie uczulających produktów nie ma końca, jednak na jej czele należy umieścić te, które wywołują reakcję alergiczną u bardzo dużej grupy osób. Które produkty spożywcze uczulają najczęściej? Oto "parszywa siódemka" spożywczych alergenów - lista przygotowana została przez naszą ekspertkę Dominikę Dietrich-Stefankiewicz, dietetyka medycznego z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku.

Uczulenie na białko selera najczęściej przejawia się nieżytem nosa, astmą i pokrzywką. Reakcja alergiczna na to warzywo występuje razem z alergią na pyłek bylicy. Może wystąpić także reakcja krzyżowa z pyłkami brzozy. Ugotowany seler (znajdujący się w zupach, wywarach, sosach, przyprawach lub ketchupie) może szkodzić co trzeciemu choremu, a surowy niemal 95 proc. osób z tą alergią.

/ 7Mleko krowie

Obraz
© 123RF.COM

Alergia na ten napój, a dokładniej na białka mleka krowiego to dolegliwość bardzo powszechna.Wynika to faktu, iż dla wielu osób jest trudne do strawienia. W konsekwencji uczulenia może ono wywołać wiele nieprzyjemnych objawów: zapalenie zatok, zapalenie ucha, astmę, katar, wysypkę, zaparcia, zmęczenie. Jeśli źle tolerujesz mleko krowie, to możesz je zastąpić mlekiem kozim, które ma mniejsze i łatwiejsze do rozłożenia cząsteczki białka. Na rynku można też spotkać mleko ryżowe, sojowe i migdałowe (są często określane jako napój).

/ 7Orzechy

Obraz
© 123RF.COM

Do najbardziej alergizujących gatunków zalicza się arachidowe i ziemne, uczulać mogą też jednak i inne gatunki. Alergia na te produkty może pojawić się już w dzieciństwie i przybrać różne formy. U malutkich dzieci często nadmiar orzechów wywołuje problemy skórne. Jest jednak spora szansa, że dziecko będzie dobrze tolerowało te przysmaki w starszym wieku. U niektórych osób uczulenie na orzechy pozostaje jednak na całe życie, a niekiedy może być na tyle silne, że po konsumpcji może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, a więc zagrożenia życia.

Łagodniejsze objawy tej alergii to wysypka i świąt skóry, pojawienie się obrzęku warg lub języka.

/ 7Truskawki

Obraz
© 123RF.COM

Wiele osób nie może się doczekać sezonu na truskawki. Niestety niektórzy z nas nie mogą się cieszyć ich smakiem a wręcz muszą unikać nawet śladowych ilości tych owoców w różnych daniach. Uczulenie na truskawki jest wynikiem reakcji alergicznej na niektóre białka występując w tych czerwonych smakołykach.

Objawami alergii mogą być przede wszystkim problemy skórne: wysypka, świąd skóry, mrowienie lub swędzenie w jamie ustnej albo dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak: bóle brzucha, biegunki, a nawet wymioty.

/ 7Soja

Obraz
© 123RF.COM

Kolejnym produktem spożywczym, którego duża grupa osób nie toleruje jest soja, a także inne nasiona roślin strączkowych np. groch, fasola czy soczewica.

O ile jednak dość łatwo zrezygnować z tych warzyw, o tyle wyeliminowanie soi z diety jest trudne, ponieważ zawarta jest w wielu produktach spożywczych jako wypełniacz (może być oznaczona np. jako skrobia roślinna). Osoby, które po zjedzeniu soi uskarżają się na podrażnienie gardła, obrzęk języka i wargi lub pokrzywkę, powinny bardzo uważnie czytać etykiety niemal wszystkich przetworzonych produktów spożywczych.

/ 7Ryby

Obraz
© 123RF.COM

Ze względu na kwasy tłuszczowe omega 3 i inne cenne substancje odżywcze, ryby są bardzo polecanym produktem spożywczym. Niestety często uczulają - narażone na reakcje alergiczne są przede wszystkim dzieci, dlatego należy bardzo ostrożnie włączać je do diety małego człowieka.

Głównym alergenem w przypadku ryb jest prawalbulina - białko występujące w białej tkance mięśniowej tych zwierząt. Objawami alergii mogą być zarówno pokrzywka i obrzęk, jak i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wśród popularnych ryb na naszym stole najbardziej uczula dorsz.

/ 7Jaja kurze

Obraz
© 123RF.COM

W przypadku tych produktów częściej uczula białko jaja kurzego niż żółtko. Gotowanie, pieczenie, czy smażenie niestety nie zmniejsza ich właściwości uczulających. Może się jednak okazać, że jedzenie samego białka nie da reakcji niepożądanych.

Jajka kurze można spróbować zastąpić przepiórczymi, ale nie jest to gwarantem, że i one nie będą wywoływać reakcji alergicznych.

Do najczęstszych objawów alergii na jajka należą: dolegliwości ze strony układu pokarmowego, katar i wysypka.
AD/mp/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości