5 powodów, dlaczego warto jeść fioletowe warzywa i owoce

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Kolor ma znaczenie

Obraz
© iStock.com

Każdy wie, że zielone warzywa i owoce są niezbędnym składnikiem zdrowej diety, ale nie jedynym. Nie można zapominać o produktach w innych kolorach, a przede wszystkim tych fioletowych. Są nie tylko pyszne, ale także mogą zdziałać cuda, bo przez dietetyków zaliczane są do najzdrowszych produktów roślinnych. Poznajcie 5 powodów, dlaczego warto jeść fioletowe warzywa i owoce.

Do grona fioletowych warzyw zalicza się nie tylko te w tym kolorze, ale również o zabarwieniu czerwonym, granatowym i czarnym.

/ 5Dbają o serce

Obraz
© iStock.com

Regularne spożywanie fioletowych warzyw i owoców wpływa korzystnie na pracę serca, a tym samym przyczynia się do zmniejszenia ryzyka poważnych chorób sercowych. Dodatkowo regulują one ciśnienie krwi. To wszystko dzięki dużej zawartości flawonoidów, czyli bardzo silnych przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników.

Ponadto wszystkie fioletowe warzywa i owoce są bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Przykładowo czerwona kapusta, zwana także modrą, dostarcza nam sodu, potasu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, kobaltu, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenów, witamin E, K, B1, B2, B6, C, biotyny, kwasu pantotenowego i nikotynowego. Jedzenie kapusty czerwonej zaleca się w czasie osłabienia organizmu oraz niskiej odporności. Sok z niej ma silne właściwości przeciwzapalne, łagodzi też obrzęki oraz pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.

/ 5Cholesterol pod kontrolą

Obraz
© iStock.com

Wyniki badań przeprowadzonych w ramach amerykańskiego Narodowego Badania Zdrowia i Żywienia wykazały, że osoby, które często jedzą fioletowe owoce i warzywa, znacznie rzadziej mają problemy z cholesterolem. Produkty w tym kolorze przyczyniają się do utrzymania na odpowiednim poziomie tzw. dobrego cholesterolu, a dodatkowo obniżają poziom tzw. złego. Co więcej, takie osoby znacznie rzadziej borykają się z nadwagą.

/ 5Pomagają dbać o piękny wygląd

Obraz
© iStock.com

Warto wiedzieć, że im fioletowe warzywa i owoce mają bardziej intensywny kolor, tym więcej znajduje się w nich przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia skóry. Dzięki nim wyglądamy młodziej i dłużej cieszymy się zdrowiem. Dodatkowo zawarte w nich antocyjany zwiększają ukrwienie, dotlenienie i odżywienie mózgu. Poprawiają pamięć i sprzyjają koncentracji uwagi. Dlatego fioletowe warzywa i owoce powinny jeść osoby prowadzące stresujący tryb życia.

Zawarte w fioletowych warzywach i owocach antycyjany, czyli jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy poprawiają ukrwienie siatkówki. Są także polecane osobom krótkowzrocznym. Aby wspomóc narząd wzroku, warto jeść jak najwięcej owoców jagodowych, ponieważ zawierają one aż 15 rodzajów antycyjanów. Dla przykładu antocyjany pozyskiwane z borówek wykorzystuje się w leczeniu chorób siatkówki.

/ 5Są pyszne!

Obraz
© Shutterstock.com

Nie tylko bakłażany i jagody zaliczane są do grona fioletowych warzyw i owoców. Warto wiedzieć, że istnieje mnóstwo fioletowych odpowiedników popularnych produktów. Możemy znaleźć kalafiora, ziemniaki, brokuły, jarmuż, brukselkę, pomidory, paprykę czy nawet marchewkę.

Aby jeść więcej fioletowych warzyw i owoców, warto wprowadzić kilka zmian w swoim jadłospisie. Np. przygotowując tradycyjną surówkę z kapusty, zastąp tę białą główką czerwonej, kupując winogrona, wybieraj te czerwone - są nie tylko słodsze, ale także zdrowsze. Do sałatek dodaj czerwoną cebulę zamiast białej - potrawa będzie też ładniej prezentowała się na talerzu, a fioletowe ziemniaki są naprawdę pyszne.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca