5 powodów, dlaczego warto jeść fioletowe warzywa i owoce

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Kolor ma znaczenie

Obraz
© iStock.com

Każdy wie, że zielone warzywa i owoce są niezbędnym składnikiem zdrowej diety, ale nie jedynym. Nie można zapominać o produktach w innych kolorach, a przede wszystkim tych fioletowych. Są nie tylko pyszne, ale także mogą zdziałać cuda, bo przez dietetyków zaliczane są do najzdrowszych produktów roślinnych. Poznajcie 5 powodów, dlaczego warto jeść fioletowe warzywa i owoce.

Do grona fioletowych warzyw zalicza się nie tylko te w tym kolorze, ale również o zabarwieniu czerwonym, granatowym i czarnym.

/ 5Dbają o serce

Obraz
© iStock.com

Regularne spożywanie fioletowych warzyw i owoców wpływa korzystnie na pracę serca, a tym samym przyczynia się do zmniejszenia ryzyka poważnych chorób sercowych. Dodatkowo regulują one ciśnienie krwi. To wszystko dzięki dużej zawartości flawonoidów, czyli bardzo silnych przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników.

Ponadto wszystkie fioletowe warzywa i owoce są bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Przykładowo czerwona kapusta, zwana także modrą, dostarcza nam sodu, potasu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, kobaltu, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenów, witamin E, K, B1, B2, B6, C, biotyny, kwasu pantotenowego i nikotynowego. Jedzenie kapusty czerwonej zaleca się w czasie osłabienia organizmu oraz niskiej odporności. Sok z niej ma silne właściwości przeciwzapalne, łagodzi też obrzęki oraz pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.

/ 5Cholesterol pod kontrolą

Obraz
© iStock.com

Wyniki badań przeprowadzonych w ramach amerykańskiego Narodowego Badania Zdrowia i Żywienia wykazały, że osoby, które często jedzą fioletowe owoce i warzywa, znacznie rzadziej mają problemy z cholesterolem. Produkty w tym kolorze przyczyniają się do utrzymania na odpowiednim poziomie tzw. dobrego cholesterolu, a dodatkowo obniżają poziom tzw. złego. Co więcej, takie osoby znacznie rzadziej borykają się z nadwagą.

/ 5Pomagają dbać o piękny wygląd

Obraz
© iStock.com

Warto wiedzieć, że im fioletowe warzywa i owoce mają bardziej intensywny kolor, tym więcej znajduje się w nich przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia skóry. Dzięki nim wyglądamy młodziej i dłużej cieszymy się zdrowiem. Dodatkowo zawarte w nich antocyjany zwiększają ukrwienie, dotlenienie i odżywienie mózgu. Poprawiają pamięć i sprzyjają koncentracji uwagi. Dlatego fioletowe warzywa i owoce powinny jeść osoby prowadzące stresujący tryb życia.

Zawarte w fioletowych warzywach i owocach antycyjany, czyli jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy poprawiają ukrwienie siatkówki. Są także polecane osobom krótkowzrocznym. Aby wspomóc narząd wzroku, warto jeść jak najwięcej owoców jagodowych, ponieważ zawierają one aż 15 rodzajów antycyjanów. Dla przykładu antocyjany pozyskiwane z borówek wykorzystuje się w leczeniu chorób siatkówki.

/ 5Są pyszne!

Obraz
© Shutterstock.com

Nie tylko bakłażany i jagody zaliczane są do grona fioletowych warzyw i owoców. Warto wiedzieć, że istnieje mnóstwo fioletowych odpowiedników popularnych produktów. Możemy znaleźć kalafiora, ziemniaki, brokuły, jarmuż, brukselkę, pomidory, paprykę czy nawet marchewkę.

Aby jeść więcej fioletowych warzyw i owoców, warto wprowadzić kilka zmian w swoim jadłospisie. Np. przygotowując tradycyjną surówkę z kapusty, zastąp tę białą główką czerwonej, kupując winogrona, wybieraj te czerwone - są nie tylko słodsze, ale także zdrowsze. Do sałatek dodaj czerwoną cebulę zamiast białej - potrawa będzie też ładniej prezentowała się na talerzu, a fioletowe ziemniaki są naprawdę pyszne.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce