10 niskokalorycznych przekąsek

Przekąska powinna być pożywna, smaczna i najlepiej niskokaloryczna. Zamiast po wafelka lepiej sięgnąć po coś zdrowego i znacznie mniej tuczącego. Oto nasze propozycje.

Obraz

/ 10Dwa jabłka

Obraz
© 123RF

Znane przysłowie głosi: jedz jedno jabłko dziennie dla zdrowia. Przysłużymy się swojemu organizmowi jeszcze lepiej, jeśli w ciągu dnia spałaszujemy dwa jabłka. Śmiało możemy sobie na to pozwolić - małe jabłko (o wadze ok. 10 dag) ma zaledwie 36 kcal. Dwie sztuki to zatem niewiele ponad 70 kcal. Pamiętajmy, by jabłka nie obierać ze skórki, bo tuż pod nią znajduje się najwięcej witamin, a w niej samej obecny jest kwas ursolowy (ograniczający wchłanianie tłuszczu) oraz kwercetyna - silny antyoksydant, który chroni przed nowotworami, działa przeciwwirusowo i usprawnia pamięć.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 10Jajko na twardo

Obraz
© 123RF

Jest smaczne, zasyca, można zjeść je samodzielnie albo potraktować jako dodatek do sałatki czy kanapki. Jedno średniej wielkości jajko ugotowane na twardo ma 70-80 kcal. Możemy je ewentualnie nieco posolić do smaku - najlepiej solą morską, która uchodzi za najzdrowszą. Zawiera selen, magnez, jod, lit i niewiele sodu. Badania dowiodły, że w krajach, gdzie dania doprawia się solą morską, mieszkańcy rzadziej chorują na miażdżycę. Jajko na twardo świetnie komponuje się z warzywami i ziołami (szczypiorkiem, koprem, pietruszką). Jeszcze mniej kalorii ma jajko w koszulce - wrzucone do gotującej się wody z dodatkiem octu (ok. 60-70 kcal). Można podać je np. na kromce razowego chleba (ok. 70 kcal).

/ 10Szklanka kiszonej kapusty

Obraz
© 123RF

Jedzmy kiszonki! Kwaszona kapusta jest bogatym źródłem bakterii rozkładających cukry w kwas mlekowy, naturalnych przeciwutleniaczy, witamin (głównie E, K, z grupy B i C) oraz fitoncydów, które mają działanie bakterio- i grzybobójcze. Warto wiedzieć, że wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe, oczyszczające organizm i wzmacniające odporność. Szklanka kiszonej kapusty ma jedynie 22 kcal! Jeśli chcemy, możemy zetrzeć do niej marchewkę (ta średniej wielkości to 10-15 kcal) i całość doprawić ziołami, np. kminkiem, koperkiem lub żurawiną.

/ 10Połówka grejpfruta

Obraz
© 123RF

Najzdrowsze są te czerwone. Zawierają dużą ilość witaminy C oraz naringiny - związku odpowiedzialnego za gorzki smak grejpfrutów. Naringina wykazuje szerokie działanie: przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, obniżające wysoki cholesterol czy podkręcające tempo metabolizmu. Grejpfrut jest dobry na serce i sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Z badań wynika, że częste spożywanie tych owoców stabilizuje poziom glukozy, co z kolei zapobiega zamienianiu jej nadmiaru w tłuszcz. W połowie tego cytrusa jest ok. 40 kcal. W 90 proc. owoc składa się z wody.

/ 10Trzy kostki gorzkiej czekolady

Obraz
© 123RF

Nie powinniśmy jej sobie odmawiać, bo to zdrowa przekąska. Wykazuje wiele korzystnych właściwości - chroni przed nowotworem, opóźnia procesy starzenia, wpływa na koncentrację, usprawnia pamięć. Ciekawostką może być fakt, że gorzka czekolada zawiera więcej ochronnych antyoksydantów niż większość owoców! Naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze przekonują również, że gorzka czekolada pomaga schudnąć. W jednej kostce jest ok. 20-30 kcal. Im więcej zawiera ona kakao, tym lepiej. Najlepiej szukać czekolad, które mają go powyżej 70 proc.

/ 10Jogurt naturalny z musli

Obraz
© 123RF

W zależności od producenta w 100 g jogurtu naturalnego jest zwykle 50-70 kcal. Na przekąskę wybierz kubeczek 150-gramowy i wsyp do niego łyżkę musli bez dodatku cukru, np. orkiszowego (36 kcal). Uwaga - szukaj jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu i bez dodatku cukru. Jogurt naturalny to również bardzo dobre źródło wapnia, witamin z grupy B i fosforu. Jedzony systematycznie uchroni nas przed chorobami układu pokarmowego i drożdżycą.

/ 10Twaróg z rzodkiewkami

Obraz
© 123RF

W plastrze chudego twarogu jest ok. 30 kcal. Niewielka ilość kalorii to zresztą niejedyna zaleta tego produktu - twaróg to bardzo dobre źródło białka, wapnia, magnezu, potasu, fosforu i witamin (E, A, D). Twaróg świetnie pasuje do rzodkiewki - w 100 g mają one zaledwie 14 kcal. Możemy je zetrzeć albo pokroić w plasterki. Warto przy okazji pamiętać, że złym połączeniem jest twaróg z pomidorem. Ten drugi zawiera silne kwasy; jeśli połączymy go z białym serem, wapń wejdzie z nimi w reakcję i wytworzą się nierozpuszczalne, szkodliwe kryształki, które odkładają się w stawach.

/ 10Pięć ogórków kiszonych

Obraz
© 123RF

Dlaczego pięć? Bo to ilość, jaką spokojnie się najemy - a do tego nie będziemy musieli przejmować się kaloriami. Jeden średniej wielkości ogórek kiszony ma tylko... 7 kcal. Ogórki mogą stanowić ponadto doskonały dodatek do surówek czy kanapek. Zawierają witaminy z grupy B i C, kwas mlekowy, potas, wapń, magnez i przeciwutleniacze. Wzmacniają zdrowie, chronią nas przed chorobami, zapobiegają odwodnieniu. Niskokaloryczne są też ogórki małosolne - ważący ok. 10 dag ma jedynie 11 kcal.

/ 10Tuńczyk w sosie własnym

Obraz
© 123RF

Puszka ma nie więcej niż 100 kcal - a to bardzo zdrowa i sycąca przekąska. Tuńczyk zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, białko, witaminy (A, E, D, PP, z grupy B). Obecne w nim składniki wzmacniają odporność, chronią przed schorzeniami serca, korzystnie wpływają na wygląd, wzmacniają układ kostny, działają przeciwzapalnie. Najlepiej wybrać tuńczyka w kawałkach - rozdrobiony będzie gorszej jakości. Pamiętajmy, że tuńczyk to również świetny dodatek do sałatek, makaronów, zapiekanek itp.

10 / 10Szklanka borówek

Obraz
© 123RF

Taka ilość borówek amerykańskich ma ok. 80 kcal. Są smaczne i bardzo zdrowe. Doskonale wpływają na pracę mózgu i wzrok, obniżają wysokie ciśnienie, poprawiają wygląd skóry, chronią przed nowotworami, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiegają infekcjom dróg moczowych. Borówki amerykańskie uważa się za naturalny "eliksir młodości". Możemy zjeść je bezpośrednio albo wrzucić go jogurtu, owsianki itp. Borówki zmiksowane z jogurtem naturalnym stworzą pyszny i zdrowy koktajl.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają