Zupa włoska w chlebku
Włosi słyną nie tylko z makaronu, pizzy czy lodów. We włoskiej kuchni znajdziemy również wiele pysznych zup. Ewa Wachowicz poleca przepyszna zupę pełną warzyw z mięsną wkładką. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Podana w chlebku będzie ozdobą stołu.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
 - Kategoria przepisów: Zupy
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
●   3 kawałki kiełbasy wieprzowej 
●   1 łyżka masła klarowanego do smażenia 
●   1 cebula 
●   1 marchewka 
●   1 ziemniak 
●   3 ząbki czosnku
●   3 pomidory malinowe 
●   1 szklanka wina białego wytrawnego 
●   1 l bulionu jarzynowego 
●   2 liście laurowe 
●   1 puszka fasoli białej 
●   2 garście szpinaku 
●   sól 
●   pieprz 
Składniki
Do podania:
●   4 nieduże chlebki (jak do żurku) 
●   parmezan 
●   natka pietruszki 
Przepis
Kiełbasę pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić cebulę i warzywa (pokrojone w kostkę). Po chwili dodać posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę pomidory (sam miąższ, bez środków).
Przepis
Podlać winem. Gdy alkohol odparuje, wlać wywar jarzynowy. Doprawić liściem laurowym. Przykryć i gotować do miękkości. Pod koniec dorzucić odcedzoną fasolkę oraz szpinak. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Przepis
Podawać w wydrążonych chlebkach. Udekorować wiórkami parmezanu i natką pietruszki.