Aromatyczna zupa pieczarkowa z ziemniakami. Pycha!
Jesień to idealny moment na zupy grzybowe. Najszybsza i najprostsza to oczywiście pieczarkowa.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać połową wywaru, gotować do miękkości.
- Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym (można umyć), pokroić w cienkie półplasterki.
- Cebulkę obrać, posiekać. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulkę, zeszklić dodać grzyby, smażyć 5-8 min., przełożyć do ugotowanych ziemniaków i wlać resztę bulionu, dodać troszkę mielonego pieprzu i lubczyku, zagotować.
- Śmietanę roztrzepać z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, zagotować. Podawać posypaną dużą ilością natki pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl