Zupa parówkowa z papryką i ziemniakami. Tani obiad w pół godziny
Zupa parówkowa jest naprawdę smaczna, a do tego bardzo tania. Na dodatek przepis można dowolnie modyfikować, dorzucając swoje ulubione składniki np. pieczarki czy pora. Zupę można również ugotować na wywarze z warzyw lub rosole. Przepis na zupę parówkową dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- ½ kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 opakowania parówek
- olej do smażenia
- 240 g fasoli czerwonej w puszce
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta chili
- sól, pieprz
Przepis
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól i ugotuj.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w plasterki parówki. Smaż przez ok. 10 minut. Zawartość patelni przełóż do garnka.
- Dodaj fasolę razem z zalewą i przecier pomidorowy.
- Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody, mieszaninę wlej do zupy i wymieszaj. Dopraw chili i pieprzem do smaku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl