Zupa parówkowa z papryką i ziemniakami. Tani obiad w pół godziny

Zupa parówkowa jest naprawdę smaczna, a do tego bardzo tania. Na dodatek przepis można dowolnie modyfikować, dorzucając swoje ulubione składniki np. pieczarki czy pora. Zupę można również ugotować na wywarze z warzyw lub rosole. Przepis na zupę parówkową dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Zupa parówkowaZupa parówkowa
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 opakowania parówek
  • olej do smażenia
  • 240 g fasoli czerwonej w puszce
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta chili
  • sól, pieprz

Przepis

  • Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól i ugotuj.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w plasterki parówki. Smaż przez ok. 10 minut. Zawartość patelni przełóż do garnka.
  • Dodaj fasolę razem z zalewą i przecier pomidorowy.
  • Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody, mieszaninę wlej do zupy i wymieszaj. Dopraw chili i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀