Zupa parówkowa z papryką i ziemniakami. Tani obiad w pół godziny

Zupa parówkowa jest naprawdę smaczna, a do tego bardzo tania. Na dodatek przepis można dowolnie modyfikować, dorzucając swoje ulubione składniki np. pieczarki czy pora. Zupę można również ugotować na wywarze z warzyw lub rosole. Przepis na zupę parówkową dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Zupa parówkowaZupa parówkowa
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 opakowania parówek
  • olej do smażenia
  • 240 g fasoli czerwonej w puszce
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta chili
  • sól, pieprz

Przepis

  • Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól i ugotuj.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w plasterki parówki. Smaż przez ok. 10 minut. Zawartość patelni przełóż do garnka.
  • Dodaj fasolę razem z zalewą i przecier pomidorowy.
  • Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody, mieszaninę wlej do zupy i wymieszaj. Dopraw chili i pieprzem do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości