Zupa krem z pora
Por to bardzo niedoceniane warzywo. Traktujemy go jako dodatek do włoszczyzny, a przecież sam w sobie jest bardzo smaczny i, przede wszystkim, zdrowy. Można go wykorzystać do przygotowania aksamitnej i aromatycznej zupy krem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Usuwamy zieloną, twardą część pora, a pozostałą kroimy w plasterki.
- Cebulę onbieramy i kroimy w piórka, obrane ziemniaki kroimy w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzewamy masło, szklimy cebulę i czosnek.
- Dodajemy warzywa i smażymy kilka minut. Zalewamy je wywarem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
- Blendujemy, dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl