WAŻNE
TERAZ

Izrael zaatakował Iran

Zioła inaczej

Najlepsze zawsze świeże i wyhodowane we własnym ogródku. Aromatyczne, zdrowe i naturalne – mogą stanowić podstawę każdej kuchni. Nie mniej wartościowe są te hodowane w doniczce – dziś już w naszych domach możemy mieć podręczny bukiet ziołowych witamin, których nie musimy używać tylko do przyprawiania.

Zioła inaczej
Źródło zdjęć: © Fotolia
SKOMENTUJ

Najlepsze zawsze świeże i wyhodowane we własnym ogródku. Aromatyczne, zdrowe i naturalne – mogą stanowić podstawę każdej kuchni. Nie mniej wartościowe są te hodowane w doniczce – dziś już w naszych domach możemy mieć podręczny bukiet ziołowych witamin, których nie musimy używać tylko do przyprawiania.

Zioła stanowiące naturalną podstawę przyprawiania w kuchni są nie tylko źródłem aromatów. Od wieków wykorzystywane jako domowa apteczka szczególnie zimą mogą dostarczyć nam i gościom w restauracji niezbędnych i bezcennych o tej porze roku witamin. Szczególnie świeże zioła, które, dzięki wciąż zwiększającej się produkcji firmy Swedeponic, dostępne są na wyciągnięcie ręki i mogą służyć nie tylko szefom kuchni o każdej porze roku, ale również gotującym w domach.

Wszystkie zioła wspomagają trawienie, rozpuszczają śluz i gromadzącą się wilgoć, wzmagają też ciepło potrawy, co szczególnie zimą pomaga w rozgrzaniu organizmu i utrzymaniu stałej temperatury ciała. Aromaty ziołowe nie umknęły uwadze również twórcom wykwintnych trunków. W tym roku np. trafił na rynek dżin z dodatkiem naturalnych nut smakowych, komponowanych przy użyciu jałowca, lukrecji, ziaren kolendry, japońskiej herbaty Sencha i skórki sewilskiej pomarańczy. Twórcy Beefeatera 24 z portfolio Pernod Ricard celują w ziołowy i delikatny finisz intensywnej kolendry i dzięgielu. Głęboki, pełny smak ziół stanowi zdaniem londyńskich smakoszy podstawę nowoczesnego koktajlu rozgrzewającego w zimne i wilgotne dni. Nowocześni szefowie kuchni z kolei również robią ukłon w stronę tradycji i używają ziół już nie tylko jako przypraw – w wielu przypadkach stanowią one podstawę całej kulinarnej kompozycji.

Zioła jako podstawa potrawy

Wojciech Harapkiewicz od wielu lat związany z branżą gastronomiczną z powodzeniem może powiedzieć, że umiejętność wykorzystania ziół na różne sposoby to jego wizytówka. „Świeże zioła są podstawowym produktem w mojej kuchni” - mówi. Bogactwo smaków i aromatów, a przede wszystkim źródło witamin i minerałów – to zadecydowało o tym, że zioła królują w jego autorskiej kuchni. Bogate doświadczenie zdobyte we Włoszech, praktyka w Niemczech i praca w najlepszych hotelach i restauracjach na Pomorzu pozwoliły mu wypracować własną metodę przyrządzania ziołowych potraw. Słynie m.in. z przygotowania smakowych oliw i ziołowego puree. W jego menu na stałe zagościły sałatki ze świeżych ziół. Smażoną szałwię podaje np. z krewetkami, cytryną, wykorzystuje olej tłoczony na zimno. Jako wyjątkowo skuteczną bombę witaminową poleca specjalny napój, w którym miesza sok z ananasa, cytryny i pomarańczy, schładza go na sorbet, a na koniec dodaje liście pokrzywy i mięty. „Taki sorbet może być dodatkiem do dań rybnych – podajemy go
wówczas w oddzielnym kieliszku. Świeży, cytrusowy smak dobrze komponuje się ze smażoną żabnicą z krewetkami” - zachęca Harapkiewicz.

Zdrowo i zielono

Harapkiewicz poleca swój autorski „chlorofil”. - Kolendra, pietruszka, tymianek, rozmaryn, rukola, połączone z oliwą, czosnkiem i cytryną doskonale zastępują tradycyjny sos vinegret do mięs. Do tego pięknie wygląda i wspaniale pachnie, a wszystkie składniki są świeże i naturalne, co dodatkowo podnosi walor tak zaserwowanej potrawy. Z doświadczenia wiem, że szczególnym zainteresowaniem pań cieszy się sałatka, w której wykorzystuję krwawnik pospolity, dzikie zioła, szczaw zajęczy, kurdybanek, owoc awokado, jajko gotowane, łososia wędzonego na zimno, kawałki grejpfruta (najlepiej filet z czerwonego owocu i pomelo), pieczone kawałki buraka i miód. Nie dość, że wrażenia smakowe są niezwykłe, to walory zdrowotne takiej potrawy trudno przecenić – witaminy i kwasy omega wpływają np. na kondycję cery i włosów - podkreśla Harapkiewicz. Do takiej kompozycji ziół poleca szczególnie oliwę słonecznikową, która ma łagodny smak i dobrze komponuje się z całą gamą innych aromatów, których dostarczają ryba, świeże zioła i
cytrusy.

Harapkiewicz sporządza również autorskie pesto z pokrzywy i orzechów: ponieważ te ostatnie zawierają 40 proc. tłuszczu, wystarczy kilka kropel oleju z pestek dyni, kilka kropli cytryny i oczywiście świeże liście pokrzywy utłuczone w moździerzu. Szef kuchni używa również czerwonych octów, które sam przyrządza z dodatkiem oczywiście świeżych ziół, jak mięta, melisa i papryczka chilli. W jego spiżarni imponuje ilość aromatyzowanych naturalnie oliw i olejów, tłoczą się na półkach spiżarni pękate i kolorowe butelki z witaminizowaną zawartością: „proste, klasyczne smaki i jednocześnie zdrowa, naturalna zawartość to podstawa nowoczesnej kuchni” - mówi z dumą Harapkiewicz.

Inny miłośnik ziołowych kompozycji to szef kuchni w Hotelu Bukovina – Sylwester Lis, znany jako uczestnik programu "Top Chef". Niestrudzenie przemierza łąki i zagajniki w poszukiwaniu rzadkich ziół, ale na co dzień korzysta również z tych ogólnodostępnych. - Lubię moje autorskie pesto, które dobrze komponuje się z innymi smakami, np. mięsnymi. Wykorzystuje w nim rukolę, natkę, tymianek, kolendrę i miętę - mówi Lis. Jego zdaniem zioła świetnie współgrają smakowo z konsystencją pianek, które wykorzystuje np. przy serwowaniu kremu z dyni i amarantusa. Do pełni smaku dodaje również pakczoj, trybulę i bardziej już oswojone w naszej kuchni oregano. Zioła szef kuchni wykorzystuje również szeroko w przyrządzanych chętnie puree z rukoli i pietruszki, szałwię łączy z mięsem królika, nie unika ziół w risotto, makaronach i potrawach z ziemniaków. Naturalne przyprawy występują również w pudrach z dodatkiem maltodekstryny, a piankę o smaku tymiankowym podaje do kremu z grochu i wędzonej kaczki podanej ze smażonymi
pestkami słonecznika i oliwą z delikatnym ziołowym posmakiem.

Zioła skąpane w oliwie

Lis przyrządza również autorskie oliwy smakowe aromatyzowane ziołami i zgadza się z Harapkiewiczem, że do ich przyrządzenia lepiej wykorzystać coś innego niż oliwa z oliwek, która sama w sobie ma dość wyrazisty smak. Lepiej użyć np. oleju słonecznikowego, który szybciej zaabsorbuje smaki olejków eterycznych. Jego ulubione zioła cięte oprócz tymianku, szałwii, kolendry i pietruszki to również lubczyk i estragon.

Tym, którym brakuje czasu na własnoręczne sporządzanie smakowej oliwy, z pomocą przychodzi np. firma Monini. Jej przedstawiciele przekonują, że na polskim rynku od lat obserwuje się zmianę w świadomości konsumentów – coraz chętniej wybierają aromatyzowane oliwy i oliwy z aromatycznymi dodatkami. - Od lat obserwujemy regularny wzrost zainteresowania oliwą z posmakiem białej trufli. To zdecydowanie smak dla koneserów – idealnie nadaje się do carpaccio, makaronów, włoskiej bruschetty, a zupom i pieczeniom nadaje delikatny i szlachetny posmak - mówi Joanna Świątek, brand i trade marketing manager firmy Monini. Oliwę można zakupić w sieci Cash & Carry i w sklepach Selgros. Jak podkreśla Świątek, największym zainteresowaniem cieszą się oliwy z dodatkiem czosnku, chilli, bazylii i cytryny – wykorzystywane w sałatkach, jako składniki dressingów i marynat, a cytrynowa – szczególnie do dań rybnych, białych mięs, a także ciast. - Nowym smakiem na rynku jest oliwa z dodatkiem koperku – jesteśmy przekonani, że polskie
gospodynie domowe docenią jej smak, a i sięgną po nią szefowie kuchni - zapewnia Świątek.

Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni, właściciel firmy szkoleniowej Nowoczesna Gastronomia:

Zioła sprawdzają się doskonale w każdej potrawie: od przystawek do deserów. Jedną z moich ulubionych metod ich wykorzystania jest dodawanie młodych listków bazylii do ciasta na pierogi – należy pamiętać jednak o tym, żeby usuwać ogonki – mogą uszkodzić ciasto. Jedną z ciekawszych potraw są również jarskie naleśniki, do których używam świeżej kolendry, pietruszki, tymianku, odrobiny rozmarynu i rukoli – dodane do zwykłego naleśnikowego ciasta z dodatkiem drożdży skomponują pyszną i naturalną potrawę. Jeśli wymienimy mąkę na inną, taki ziołowy miks świetnie sprawdzi się jako tortilla z grillowanym kurczakiem, kiełkami groszku i delikatnym sosem ziołowym. Dobrze przyrządzona oliwa z dodatkiem ziół musi podporządkować się regułom królowej temperatury. Pilnujmy tego co do stopnia Celsjusza. W butelce z olejem słonecznikowym mogą znaleźć się mięta, melisa, szczaw zajęczy, tymianek i rozmaryn. Butelkę wstawiamy do zimnej wody i podgrzewamy do 60 stopni. Możemy zrobić to również w cyrkulatorze do sous-vide. Zioła
wówczas puszczają olejki eteryczne, a w podwyższonej temperaturze najlepiej komponują się smaki. Pamiętajmy, że ponad powierzchnię oliwy nie może wystawać żaden ziołowy ogonek – zaciągają one powietrze i wówczas mikstura może szybko się popsuć. Do przyrządzania smakowych oliw używajmy butelek z wąskimi szyjkami i pękatym dnem.

Magazyn Food Service

Wybrane dla Ciebie

Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny