Trwa ładowanie...
d1zkxdz
13-12-2021 12:33

Żeberka pieczone w kapuście

Przepis

Przepyszne żeberka w kapuście to doskonały pomysł na obiad. Tak przygotowane żeberka są niezwykle miękkie i aromatyczne. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d1zkxdz
2.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchew
  • olej do smażenia
  • 850 ml wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
Przepis
  • Żeberka myję, osuszam, kroję w paski. Doprawiam solą oraz pieprzem i podsmażam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor, następnie podlewam wodą i gotuję do miękkości mięsa.
  • Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju na drugiej patelni typu wok. Do cebuli dodaję obraną i startą na tarce marchew.
  • Kapustę przelewam zimną wodą, odciskam sok i kroję drobno, następnie przekładam do warzyw na patelnie.
  • Warzywa podlewam wodą, dodaję kostkę rosołową, majeranek, paprykę słodką, pieprz, kminek, ziele angielskie, listki laurowe i gotuję.
  • Przed podaniem mięso łączę z kapustą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Żeberka pieczone w kapuście
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zkxdz
d1zkxdz
d1zkxdz
d1zkxdz
Więcej tematów
d1zkxdz