Żeberka pieczone w kapuście
Przepyszne żeberka w kapuście to doskonały pomysł na obiad. Tak przygotowane żeberka są niezwykle miękkie i aromatyczne. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Żeberka myję, osuszam, kroję w paski. Doprawiam solą oraz pieprzem i podsmażam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor, następnie podlewam wodą i gotuję do miękkości mięsa.
- Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju na drugiej patelni typu wok. Do cebuli dodaję obraną i startą na tarce marchew.
- Kapustę przelewam zimną wodą, odciskam sok i kroję drobno, następnie przekładam do warzyw na patelnie.
- Warzywa podlewam wodą, dodaję kostkę rosołową, majeranek, paprykę słodką, pieprz, kminek, ziele angielskie, listki laurowe i gotuję.
- Przed podaniem mięso łączę z kapustą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl