Zdrowszy zamiennik kakao

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Wszystko o karobie

Obraz
© 123RF.COM

Karob to mączka chleba świętojańskiego. Wyglądem i smakiem przypomina kakao, dlatego z powodzeniem może stanowić jego zdrowszy zamiennik. Karob ma o jedną trzecią mniej kalorii niż czekolada (której głównym składnikiem jest kakao), 3 razy więcej wapnia i aż o 7 razy mniej tłuszczu. Nadaje się do picia oraz jako dodatek do koktajli, wypieków, musów. Znajdziemy go w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Jest tani. Kilogram kosztuje ok. 10 zł.

/ 6Karob kontra kakao

Obraz
© Shutterstock.com

Karob to produkt dietetyczny, polecany alergikom, ponieważ nie uczula. Nie zawiera teobrominy i kofeiny - alkaloidów o pobudzającym działaniu. Zatem jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i osób, cierpiących na nadciśnienie. Ponadto nie podrażnia układu pokarmowego i nie przyczynia się do utraty witamin i minerałów. Strąki drzewa karobowego są naturalnie słodkie, dlatego można ich używać jako słodzika. Karob nie zawiera także kwasu szczawiowego, który jest przyczyną zmniejszenia poziomu wchłanialności wapnia i cynku. W przeciwieństwie do gorzkiego kakao mączka chleba świętojańskiego ma słodki, lekko karmelowy smak, dlatego jeśli używamy jej w kuchni, nie musimy dodawać już cukru ani słodzika.

/ 6Co zawiera karob?

Obraz
© 123RF.COM

Mączka chleba świętojańskiego zawiera pokaźną dawkę witaminy A oraz witamin z grupy B, dodatkowo jest cennym źródłem magnezu, potasu, a także błonnika i białka. Karob zawiera również poprawiające trawienie garbniki oraz kwas galusowy, który jest silnym przeciwutleniaczem, dlatego chroni organizm przed wolnymi rodnikami, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwbólowo i zwalcza wirusy oraz bakterie. Karob zaleca się astmatykom i alergikom, gdyż łagodzi dolegliwości związane z ich chorobami. Dodatkowo taniny zawarte w mączce chleba świętojańskiego dobrze wiążą się z toksynami i obniżają poziom rozwoju bakterii, dlatego stosuje się ją w przypadku biegunek.

/ 6Obłędny mus czekoladowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 awokado, banan, dojrzała gruszka, 6 łyżeczek karobu, 2 łyżeczki soku z cytryny, świeże owoce (maliny, truskawki).
Przygotowanie: awokado i owoce obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do miski lub blendera kielichowego. Dodaj sok z cytryny i karob. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do pucharków i wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj ze świeżymi owocami.

/ 6Karobowe "kulki mocy"

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 szklanka orzechów (migdały, orzechy włoskie, nerkowce), garść suszonych daktyli, garść suszonych śliwek, 3 łyżki mleka roślinnego (może być kokosowe), karob, łyżeczka miodu, wiórki kokosowe.
Przygotowanie: orzechy i suszone owoce drobno posiekaj lub zblenduj. Przełóż do miski, dodaj karob, miód i mleko. Zblenduj. Z tak powstałej masy formuj kulki wielkości włoskich orzechów (by ułatwić sobie pracę, zwilż dłonie wodą). Kulki obtocz w karobie lub wiórkach kokosowych i schłódź w lodówce.

/ 6Brownie z malinami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: pół szklanki oleju, 500 ml mleka kokosowego, 6 łyżek miodu, 3 jajka, 500 g mąki orkiszowej, 4 łyżki karobu, 500 g mąki orkiszowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 100 g płatków migdałowych, maliny.
Przygotowanie: w jednej misce wymieszaj mokre składniki (olej, mleko, miód, ekstrakt waniliowy, jajka), a w drugiej suche (mąkę, karob, proszek do pieczenia, sól). Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj na gładką masę. Dodaj płatki migdałowe. Wymieszaj. Foremkę do pieczenia (25x25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy, powciskaj maliny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 50 minut.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają