Zdrowszy zamiennik kakao

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Wszystko o karobie

Obraz
© 123RF.COM

Karob to mączka chleba świętojańskiego. Wyglądem i smakiem przypomina kakao, dlatego z powodzeniem może stanowić jego zdrowszy zamiennik. Karob ma o jedną trzecią mniej kalorii niż czekolada (której głównym składnikiem jest kakao), 3 razy więcej wapnia i aż o 7 razy mniej tłuszczu. Nadaje się do picia oraz jako dodatek do koktajli, wypieków, musów. Znajdziemy go w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Jest tani. Kilogram kosztuje ok. 10 zł.

/ 6Karob kontra kakao

Obraz
© Shutterstock.com

Karob to produkt dietetyczny, polecany alergikom, ponieważ nie uczula. Nie zawiera teobrominy i kofeiny - alkaloidów o pobudzającym działaniu. Zatem jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i osób, cierpiących na nadciśnienie. Ponadto nie podrażnia układu pokarmowego i nie przyczynia się do utraty witamin i minerałów. Strąki drzewa karobowego są naturalnie słodkie, dlatego można ich używać jako słodzika. Karob nie zawiera także kwasu szczawiowego, który jest przyczyną zmniejszenia poziomu wchłanialności wapnia i cynku. W przeciwieństwie do gorzkiego kakao mączka chleba świętojańskiego ma słodki, lekko karmelowy smak, dlatego jeśli używamy jej w kuchni, nie musimy dodawać już cukru ani słodzika.

/ 6Co zawiera karob?

Obraz
© 123RF.COM

Mączka chleba świętojańskiego zawiera pokaźną dawkę witaminy A oraz witamin z grupy B, dodatkowo jest cennym źródłem magnezu, potasu, a także błonnika i białka. Karob zawiera również poprawiające trawienie garbniki oraz kwas galusowy, który jest silnym przeciwutleniaczem, dlatego chroni organizm przed wolnymi rodnikami, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwbólowo i zwalcza wirusy oraz bakterie. Karob zaleca się astmatykom i alergikom, gdyż łagodzi dolegliwości związane z ich chorobami. Dodatkowo taniny zawarte w mączce chleba świętojańskiego dobrze wiążą się z toksynami i obniżają poziom rozwoju bakterii, dlatego stosuje się ją w przypadku biegunek.

/ 6Obłędny mus czekoladowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 awokado, banan, dojrzała gruszka, 6 łyżeczek karobu, 2 łyżeczki soku z cytryny, świeże owoce (maliny, truskawki).
Przygotowanie: awokado i owoce obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do miski lub blendera kielichowego. Dodaj sok z cytryny i karob. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do pucharków i wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj ze świeżymi owocami.

/ 6Karobowe "kulki mocy"

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 szklanka orzechów (migdały, orzechy włoskie, nerkowce), garść suszonych daktyli, garść suszonych śliwek, 3 łyżki mleka roślinnego (może być kokosowe), karob, łyżeczka miodu, wiórki kokosowe.
Przygotowanie: orzechy i suszone owoce drobno posiekaj lub zblenduj. Przełóż do miski, dodaj karob, miód i mleko. Zblenduj. Z tak powstałej masy formuj kulki wielkości włoskich orzechów (by ułatwić sobie pracę, zwilż dłonie wodą). Kulki obtocz w karobie lub wiórkach kokosowych i schłódź w lodówce.

/ 6Brownie z malinami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: pół szklanki oleju, 500 ml mleka kokosowego, 6 łyżek miodu, 3 jajka, 500 g mąki orkiszowej, 4 łyżki karobu, 500 g mąki orkiszowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 100 g płatków migdałowych, maliny.
Przygotowanie: w jednej misce wymieszaj mokre składniki (olej, mleko, miód, ekstrakt waniliowy, jajka), a w drugiej suche (mąkę, karob, proszek do pieczenia, sól). Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj na gładką masę. Dodaj płatki migdałowe. Wymieszaj. Foremkę do pieczenia (25x25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy, powciskaj maliny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 50 minut.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki