Wszystko o karobie
Karob to mączka chleba świętojańskiego. Wyglądem i smakiem przypomina kakao, dlatego z powodzeniem może stanowić jego zdrowszy zamiennik. Karob ma o jedną trzecią mniej kalorii niż czekolada (której głównym składnikiem jest kakao), 3 razy więcej wapnia i aż o 7 razy mniej tłuszczu. Nadaje się do picia oraz jako dodatek do koktajli, wypieków, musów. Znajdziemy go w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Jest tani. Kilogram kosztuje ok. 10 zł.
Karob kontra kakao
Karob to produkt dietetyczny, polecany alergikom, ponieważ nie uczula. Nie zawiera teobrominy i kofeiny - alkaloidów o pobudzającym działaniu. Zatem jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i osób, cierpiących na nadciśnienie. Ponadto nie podrażnia układu pokarmowego i nie przyczynia się do utraty witamin i minerałów. Strąki drzewa karobowego są naturalnie słodkie, dlatego można ich używać jako słodzika. Karob nie zawiera także kwasu szczawiowego, który jest przyczyną zmniejszenia poziomu wchłanialności wapnia i cynku. W przeciwieństwie do gorzkiego kakao mączka chleba świętojańskiego ma słodki, lekko karmelowy smak, dlatego jeśli używamy jej w kuchni, nie musimy dodawać już cukru ani słodzika.
Co zawiera karob?
Mączka chleba świętojańskiego zawiera pokaźną dawkę witaminy A oraz witamin z grupy B, dodatkowo jest cennym źródłem magnezu, potasu, a także błonnika i białka. Karob zawiera również poprawiające trawienie garbniki oraz kwas galusowy, który jest silnym przeciwutleniaczem, dlatego chroni organizm przed wolnymi rodnikami, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwbólowo i zwalcza wirusy oraz bakterie. Karob zaleca się astmatykom i alergikom, gdyż łagodzi dolegliwości związane z ich chorobami. Dodatkowo taniny zawarte w mączce chleba świętojańskiego dobrze wiążą się z toksynami i obniżają poziom rozwoju bakterii, dlatego stosuje się ją w przypadku biegunek.
Obłędny mus czekoladowy
Składniki: 2 awokado, banan, dojrzała gruszka, 6 łyżeczek karobu, 2 łyżeczki soku z cytryny, świeże owoce (maliny, truskawki).
Przygotowanie: awokado i owoce obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do miski lub blendera kielichowego. Dodaj sok z cytryny i karob. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do pucharków i wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj ze świeżymi owocami.
Karobowe "kulki mocy"
Składniki: 1 szklanka orzechów (migdały, orzechy włoskie, nerkowce), garść suszonych daktyli, garść suszonych śliwek, 3 łyżki mleka roślinnego (może być kokosowe), karob, łyżeczka miodu, wiórki kokosowe.
Przygotowanie: orzechy i suszone owoce drobno posiekaj lub zblenduj. Przełóż do miski, dodaj karob, miód i mleko. Zblenduj. Z tak powstałej masy formuj kulki wielkości włoskich orzechów (by ułatwić sobie pracę, zwilż dłonie wodą). Kulki obtocz w karobie lub wiórkach kokosowych i schłódź w lodówce.
Brownie z malinami
Składniki: pół szklanki oleju, 500 ml mleka kokosowego, 6 łyżek miodu, 3 jajka, 500 g mąki orkiszowej, 4 łyżki karobu, 500 g mąki orkiszowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 100 g płatków migdałowych, maliny.
Przygotowanie: w jednej misce wymieszaj mokre składniki (olej, mleko, miód, ekstrakt waniliowy, jajka), a w drugiej suche (mąkę, karob, proszek do pieczenia, sól). Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj na gładką masę. Dodaj płatki migdałowe. Wymieszaj. Foremkę do pieczenia (25x25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy, powciskaj maliny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 50 minut.