Zapiekanka estońska z kaszy, mięsa i kiszonej kapusty. Sycąca i tania
Szukasz pomysłu na rozgrzewający i sycący obiad? Zapiekanka estońska z kaszą jęczmienną i kiszoną kapustą to świetny pomysł na pożywny posiłek.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- wieprzowina (bez kości) - 600 g
- przyprawa do mięs
- kiszona kapusta - 600 g
- kasza jęczmienna - 100 g
- cebule - 2 sztuki
- cukier - 1 łyżeczka
- pieprz
Przepis
- Obierz cebule, drobno pokrój i wymieszaj z kapustą oraz cukrem.
- Mięso pokrój w drobną kostkę i dopraw przyprawą. Kaszę podgotuj w małej ilości osolonej wody.
- W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami na przemian kapustę i mięso.
- Następnie ułóż warstwę kaszy, a całość podlej niewielką ilością wody.
- Zapiekankę estońską piecz w średnio nagrzanym piekarniku przez 60 minut i podawaj z ziemniakami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl