Zapiekanka chłopska. Sprawdzony przepis na jesienny obiad
Oto zapiekanka inna niż zwykle. Choć lista składników jest prosta i krótka, efekt "wow" gwarantowany. W czym tkwi sekret tego dania? Chodzi o jajka, które zapiekamy w makaronowych dołkach. Płynne żółtko stworzy cudowny kremowy sos. Brzmi kusząco? Wypróbujcie przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g makaronu typu świderki
- boczek wędzony 400 g
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 8 jajek
- 2 łyżki masła
- 200 g sera żółtego
- 5 łyżek ketchupu
- oliwa do smażenia
Przepis
- Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź. Boczek i cebule pokrój w kostkę. Ser zetrzyj. Rozgnieć czosnek.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj boczek i smaż razem. Dodaj masło oraz ketchup i wymieszaj.
- Makaron wymieszaj z przygotowanym sosem.
- Całość przełóż do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.
- W zapiekance zrób wgłębienia i wbij w nie jajka. Wierzch posyp startym żółtym serem.
- Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i zapiekaj około 30 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl