Zapiekane pieczarki. Doskonała przekąska na sylwestra
Takie pieczarki posmakują wszystkim. W środku serowy farsz doprawiony chili, a na wierzchu pyszna skorupka z roztopionej mozzarelli. Przekąskę przygotujecie w kilka chwili. Od razu zróbcie podwójna porcję.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 12 dużych pieczarek
- 100 g sera ricotta
- 50 g tartego sera mozzarella do zapiekania (+ 2 łyżki dodatkowo)
- świeża natka pietruszki
- skórka z jednej cytryny
- sól, pieprz, chili w proszku
- oliwa z oliwek
- Cytrynę należy dobrze umyć i zetrzeć z niej skórkę. Ricottę wymieszać z posiekaną natką pietruszki, mozzarellą i doprawić.
- Pieczarki umyć, wyciąć z nich nóżki i napełnić serowym farszem. Następnie każdą pieczarkę zanurzyć w miseczce z oliwą z oliwek.
- Doprawić do smaku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch posypać wcześniej przygotowaną mozzarellę.
- Piec ok. 15 minut w 220 stopniach, aż ser ładnie się zarumieni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze