Urodziny pizzy Małgorzaty
Pizza margherita ma już 120 lat. Z okazji rocznicy powstania tej klasycznej pozycji pośród bez mała setek przepisów na obsypany różnościami krążek ciasta odbyła się uroczysta ceremonia, na której wystąpiła także aktorka przebrana za królową Małgorzatę, na cześć której Raffaele Esposito Brandi wymyślił swój przepis.
Pizza margherita ma już 120 lat. Z okazji rocznicy powstania tej klasycznej pozycji pośród bez mała setek przepisów na obsypany różnościami krążek ciasta odbyła się uroczysta ceremonia, na której wystąpiła także aktorka przebrana za królową Małgorzatę, na cześć której Raffaele Esposito Brandi wymyślił swój przepis.
Uważane za „ojczyznę" margherity Naples świętowało 120 urodziny znanego na całym świecie przysmaku. Pozornie prosta, a przy tym niezapomniana w smaku pizza łatwo podbiła serca i żołądki tysięcy smakoszy.
Przepis na pizzę margheritę (zwaną także margaritą) opracował ponoć pizzaiolo z Naples, Raffaele Esposito Brandi. Znakomity kucharz na cześć królowej Małgorzaty i jej wizyty w południowych Włoszech stworzył danie, które kolorystyką miało odzwierciedlać flagę Włoch. Czerwone pomidory, biały ser mozzarella oraz zielone liście bazylii okazały się nie tylko znakomitą kompozycją wizualną, ale także godnym zachwytu połączeniem smaków.
Pizza szybko stała się popularna i dziś często stanowi bazę dla bardziej wymyślnych zestawień. Jednak prawdziwi miłośnicy tej potrawy cenią sobie klasykę i z upodobaniem sięgają po trójskładnikową pizzę. Inna sprawa, że przy użyciu świeżych składników jest ona rzeczywiście przepyszna.
mb
fot. AFP