Trwa ładowanie...
d1j3df3
02-08-2022 09:13

Udka pieczone z kurkami

Przepis

Kurki najczęściej lądują w jajecznicy lub są dodawane do omletów. Można użyć ich również do farszu na pierogi lub krokiety. Dzięki wyjątkowemu aromatowi sprawdzą się także w formie sosów, zupy i dodatku do letnich sałatek. Doskonale komponują się z serami i bobem. My proponujemy udka faszerowane kurkami. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d1j3df3
1.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

dziejesie.wpl.pl
Źródło: dziejesie.wpl.pl
Składniki
  • 8 udek kurczaka
  • 200 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • sól, pieprz
Przepis
  • Udka myję, usuwam kości ostrym nożem, zaczynając od szerszej część mięsa, rozcinam nożem wzdłuż kości. Mięso doprawiam przyprawą gyros, nie solę, ponieważ przyprawa jest bardzo słona.
  • Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodaję umyte, oczyszczone grzyby kurki. Smażę około 10 minut, doprawiam pieprzem oraz solą.
  • Gotowym farszem napełniam otwór w mięsie i zawijam mięso tak żeby farsz znajdował się w środku.
  • Udka układam w rękawie do pieczenia na blaszce i piekę 40 minut w 180 st. C.
  • Udka gotowe, podaję z ulubioną sałatką i ziemniakami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Udka pieczone z kurkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1j3df3
d1j3df3
d1j3df3
d1j3df3
Więcej tematów
d1j3df3