Udka pieczone z kurkami

Kurki najczęściej lądują w jajecznicy lub są dodawane do omletów. Można użyć ich również do farszu na pierogi lub krokiety. Dzięki wyjątkowemu aromatowi sprawdzą się także w formie sosów, zupy i dodatku do letnich sałatek. Doskonale komponują się z serami i bobem. My proponujemy udka faszerowane kurkami. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Udka pieczone z kurkamiUdka pieczone z kurkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 8 udek kurczaka
  • 200 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • sól, pieprz

Przepis

  • Udka myję, usuwam kości ostrym nożem, zaczynając od szerszej część mięsa, rozcinam nożem wzdłuż kości. Mięso doprawiam przyprawą gyros, nie solę, ponieważ przyprawa jest bardzo słona.
  • Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodaję umyte, oczyszczone grzyby kurki. Smażę około 10 minut, doprawiam pieprzem oraz solą.
  • Gotowym farszem napełniam otwór w mięsie i zawijam mięso tak żeby farsz znajdował się w środku.
  • Udka układam w rękawie do pieczenia na blaszce i piekę 40 minut w 180 st. C.
  • Udka gotowe, podaję z ulubioną sałatką i ziemniakami.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę