Udka pieczone z kurkami
Kurki najczęściej lądują w jajecznicy lub są dodawane do omletów. Można użyć ich również do farszu na pierogi lub krokiety. Dzięki wyjątkowemu aromatowi sprawdzą się także w formie sosów, zupy i dodatku do letnich sałatek. Doskonale komponują się z serami i bobem. My proponujemy udka faszerowane kurkami. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Udka myję, usuwam kości ostrym nożem, zaczynając od szerszej część mięsa, rozcinam nożem wzdłuż kości. Mięso doprawiam przyprawą gyros, nie solę, ponieważ przyprawa jest bardzo słona.
- Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodaję umyte, oczyszczone grzyby kurki. Smażę około 10 minut, doprawiam pieprzem oraz solą.
- Gotowym farszem napełniam otwór w mięsie i zawijam mięso tak żeby farsz znajdował się w środku.
- Udka układam w rękawie do pieczenia na blaszce i piekę 40 minut w 180 st. C.
- Udka gotowe, podaję z ulubioną sałatką i ziemniakami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl