Świąteczny torcik
Lekki jak chmurka biszkopt śmietanowy krem i owoce. Czego chcieć więcej? Ten pyszny torcik możecie przygotować na święta lub inną rodzinną uroczystość. Jest po prostu bajeczny.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Biszkopt:
- 1/2 szk cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Masa:
- 400 ml śmietany kremówki
- 1 galaretka owoce leśne
- 1 szkl. przegotowanej gorącej wody
- 2 cukry waniliowe
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka brzoskwiń
Dodatkowo:
- 2 łyżki posypki czekoladowej do ciast
- 1 dżem wiśniowy ( 350 ml )
Przepis
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z cukrem waniliowym. W trakcie ubijania dodać żółtka i nadal miksować. Na koniec zmniejszyć obroty i dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
Masę przelać do tortownicy wysmarowanej margaryną (tylko dno). Piec biszkopt w 150 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć biszkopt na trzy krążki.
Przepis
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. 2 łyżki pokrojonych brzoskwiń zostawić do posypania wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, gdy będzie ubita dodać serek mascarpone i na wolnych obrotach połączyć go ze śmietaną. Po chwili wlać galaretkę i mieszać do momentu połączenia się masy z galaretką. Około 200 ml masy odłożyć do dekoracji.
Na koniec dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać.
Przepis
Pierwszy krążek położyć na paterze lub talerzu, nasączyć sokiem z brzoskwiń. Posmarować dżemem i wyłożyć 1/2 masy, rozsmarować, przykryć drugim krążkiem. Nasączyć go i wyłożyć drugą część masy i również rozsmarować. Przykryć trzecim plackiem, posmarować górę i boki śmietaną. Resztą śmietany udekorować wierzch ciasta. Na koniec posypać czekoladową posypką i pokrojonymi brzoskwiniami. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.