Świąteczny torcik

Lekki jak chmurka biszkopt śmietanowy krem i owoce. Czego chcieć więcej? Ten pyszny torcik możecie przygotować na święta lub inną rodzinną uroczystość. Jest po prostu bajeczny.

Świąteczny torcikŚwiąteczny torcik

Biszkopt:

  • 1/2 szk cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Masa:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka owoce leśne
  • 1 szkl. przegotowanej gorącej wody
  • 2 cukry waniliowe
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka brzoskwiń

Dodatkowo:

  • 2 łyżki posypki czekoladowej do ciast
  • 1 dżem wiśniowy ( 350 ml )

Przepis

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z cukrem waniliowym. W trakcie ubijania dodać żółtka i nadal miksować. Na koniec zmniejszyć obroty i dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
Masę przelać do tortownicy wysmarowanej margaryną (tylko dno). Piec biszkopt w 150 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć biszkopt na trzy krążki.

Przepis

Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. 2 łyżki pokrojonych brzoskwiń zostawić do posypania wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, gdy będzie ubita dodać serek mascarpone i na wolnych obrotach połączyć go ze śmietaną. Po chwili wlać galaretkę i mieszać do momentu połączenia się masy z galaretką. Około 200 ml masy odłożyć do dekoracji.
Na koniec dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać.

Przepis

Pierwszy krążek położyć na paterze lub talerzu, nasączyć sokiem z brzoskwiń. Posmarować dżemem i wyłożyć 1/2 masy, rozsmarować, przykryć drugim krążkiem. Nasączyć go i wyłożyć drugą część masy i również rozsmarować. Przykryć trzecim plackiem, posmarować górę i boki śmietaną. Resztą śmietany udekorować wierzch ciasta. Na koniec posypać czekoladową posypką i pokrojonymi brzoskwiniami. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯