Sushi bez tajemnic
Historia sushi sięga niezwykle odległych czasów, kiedy to Chińczycy układali naprzemiennie warstwy ryżu i ryby, poddając je procesowi fermentacji. Ten sposób długoterminowego przechowywania żywności trafił również do Japonii, gdzie ulegał wielu modyfikacjom, aż w końcu zaczęto spożywać także surowe ryby. Dzisiaj restauracje zaskakują niekończącymi się pomysłami na przyrządzanie tego dania. Wyborne sushi można zjeść w każdym większym mieście w Polsce.
Firmy cateringowe oferują sushi na dowóz, można je nawet kupić w sklepach. Niezwykle proste i coraz bardziej popularnie jest zamawianie jedzenia online. W przyrządzaniu tego dania wykorzystuje się zarówno surowe ryby jak i gotowane, nie brakuje też smakoszów sushi na bazie owoców morza lub warzyw.
Podział ze względu na składniki:
MAKI-ZUSHI jest to sushi zawijane na bambusowej macie w arkusze glonów nori. Otrzymany zwój kroi się na mniejsze kawałki, tak by mieściły się w ustach. Ilość oraz rodzaj wypełnienia decyduje o nazewnictwie. Hosomaki to cienkie rolki z niewielką ilością ryżu. Najczęściej wykorzystują one jeden składnik. Kappamaki to cienkie maki z ogórkiem, natomiast futomaki są bardzo grube i zawierają wiele składników. Tekkamaki kryją świeżego tuńczyka, zaś temaki swoim kształtem przypominają fantazyjne rożki.
GUNKAN-ZUSHI są bardzo podobne do maków. Mała kulka ryżu jest zawijana w pasek glonowy. Dodatkowy składnik umieszcza się na górze. Bardzo często składnikiem tym jest plaster łososia lub rybia ikra.
NIGIRI-ZUSHI są niczym innym jak ręcznie uformowanym ryżem z kawałkiem ryb, owoców morza bądź warzyw. Niekiedy nigiri owinięte jest cienkim paseczkiem nori, co ma służyć przede wszystkim wygodzie podczas jedzenia; zabezpieczenie w postaci nori pozwala na zachowanie czystych rąk.
Nazwy konkretnych rodzajów zależą od koloru użytych ryb. Akami nazywa się wszystkie dodatki nigiri ciemnego koloru, przyjęło się również określać w ten sposób nigiri z tuńczykiem. Shiromi oznacza ryby o białym mięsie. Nazwa Hikarimono oznacza dosłownie „coś świecącego”. Do tej kategorii zaliczane są małe rybki, które serwuje się w całości lub w kawałkach. Niekiedy poddawane są one procesowi marynowania lub zasalania. Nimono wykorzystuje gotowane składniki, zaś Hokanomono wszelkie pozostałe, które nie zostały zdefiniowane, czyli nie są rybą ciemną, jasną, świecącą ani gotowaną. W tej grupie znajdzie się rybia ikra, surowe warzywa, mięczaki czy skorupiaki.
OSHI-ZUSHI to sushi sprasowane, najczęściej serwuje się je w ramce, w której znajdują się pokrojone składniki. Kolejnym rodzajem sushi jest CHIRASHI i oznacza miseczkę ryżu z poukładanymi na nim składnikami. Sushi tego rodzaju przypomina sałatkę. W Polsce rodzaj ten nie jest zbyt popularny, w Japonii zazwyczaj tę potrawę przygotowuje się w domu. Wymienione rodzaje sushi nie wyczerpują tematu, istnieje wiele innych.
Sushi oprócz tego, że jest niezwykle smaczną potrawą, posiada także wiele cennych wartości odżywczych. Ogólnie rzecz ujmując, kuchnia japońska należy do jednej z najzdrowszych na świecie. Zawiera bardzo mało cholesterolu, tłuszczy i kalorii, natomiast obfituje w witaminy, składniki mineralne i żelazo. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zajadać się do woli japońskimi przysmakami.
Materiał przy współpracy z pyszne.pl