Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy świetnie pasuje do kaszy, kopytek czy ziemniaczanych kotletów. Jest szybki, prosty i tani. Można go posypać świeżą pietruszką lub koperkiem.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Pieczarki obrać i dowolnie pokroić (w plasterki, kostkę itp.). Wrzucić na rozgrzaną patelnię i dodać wody, dusić je przez 10-5 minut, aż woda trochę wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Stopniowo dodawać śmietanę, uważając przy tym, żeby się nie zwarzyła, całość dokładnie wymieszać i jeśli sos nie jest odpowiednio gęsty, można wszystko jeszcze dodatkowo zagęścić mąką wymieszaną z wodą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl