Sos czosnkowy
Sos czosnkowy to alternatywa dla sosów chrzanowych, podawanych tradycyjnie na wielkanocnym stole. Jest także świetnym dodatkiem do pizzy i domowych frytek.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Okazja: Wielkanoc
- Sposób przygotowania: Na zimno
Składniki
- 1 główka czosnku - polskiego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2-3 łyżki majonezu Winiary - najlepszy
- biały pieprz,
- sól
Przepis
Czosnek po obraniu przecisnąć przez wyciskacz lub drobno posiekać i włożyć na sito - drobne oczka, dodać sól, śmietanę i okrągłą pałką drewnianą na misce (tak aby sito było oparte na dnie miski) przecierać czosnek przez sito. Po kilku minutach przecierania z solą i śmietaną podnieść sito, łyżką odcisnąć pozostałą część śmietany, aby na sitku pozostał tylko czosnek.
Przepis
Do wyciśniętego sosu dodać majonez i biały pieprz, wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby się "przegryzło". Można dodać do sosu część pozostałego czosnku, ale będzie dyżo mocniejszy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl