Sos beszamelowy

Sos beszamelowy zazwyczaj stosujemy do mięs, ryb, warzyw lub jaj. Jednak odpowiednio doprawiony sos świetnie będzie smakował w towarzystwie wszelkiego rodzaju klusek. Pamiętajmy: kiedy będziemy podawać sos w sosjerce należy odrobinę masła wyłożyć na jeszcze gorący sos i rozprowadzić po powierzchni widelcem. Zapobiega to tworzeniu się kożucha na jego powierzchni.

Sos beszamelowySos beszamelowy

Na ok. 1/2 litra sosu:

  • 1 łyżka cebuli (drobno posiekanej)
  • 35 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 3/4 litra mleka
  • sól, gałka muszkatołowa, chili do smaku
  • 1 opakowanie pyz

Przepis

W rondelku o grubym dnie rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Cebula powinna się zeszklić, lecz nie zrumienić. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając drewnianą łyżką zasmażamy ok. 2-3 minuty.
Zdejmujemy rondel z ognia. Do zasmażki dodajemy mleko cały czas mieszając trzepaczką do powstania gładkiej masy.

Przepis

Ciągle mieszając zagotowujemy sos na małym ogniu i gotujemy go przez 20 minut. Uwaga! Sos beszamelowy bardzo łatwo się przypala. Powinien być cały czas mieszany. Sos przyprawiamy solą, gałką muszkatołową i chili, a potem przecieramy przez gęste sitko i polewamy nim potrawę.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza