Soja nie tylko dla wegetarian

Zapewne większości z nas soja kojarzy się z wegetariańskim substytutem mięsa. Produkty sojowe, które są dostępne w sklepach, raczej nie zachęcają do sięgnięcia po nie, gdyż leżą na półkach obok wyrobów typu "czekolada bez cukru". Tymczasem soja w gruncie rzeczy jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo smaczna.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Zapewne większości z nas soja kojarzy się z wegetariańskim substytutem mięsa. Produkty sojowe, które są dostępne w sklepach, raczej nie zachęcają do sięgnięcia po nie, gdyż leżą na półkach obok wyrobów typu „czekolada bez cukru". Tymczasem soja w gruncie rzeczy jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo smaczna.

Ziarna soi zawierają duże ilości białka, w tym wszystkie niezbędne aminokwasy (jest to jedyne warzywo będące ich źródłem) przy jednoczesnej małej zawartości tłuszczu. Soja jest także bogatym źródłem izoflawonów, wapnia, żelaza, cynku, fosforu, magnezu, witamin z grupy B, kwasów tłuszczowych omega 3 i błonnika. Nie zawiera cholesterolu.

Naukowe sprzeczności

Choć ostatnie wyniki dotyczące soi są niejednoznaczne, a nawet American Heart Association nie zaleca soi na choroby serca, to jednak przyjmuje się, że dieta o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu, wzbogacona o białko sojowe może zmniejszyć ryzyko choroby serca.

Ponadto soja to naturalne źródło wapnia, magnezu i boru, które są niezbędne dla mocnych kości - dlatego spożywanie soi znacznie zmniejsza ryzyko złamań, szczególnie u kobiet tuż po menopauzie. Soja łagodzi także objawy klimakterium. W Japonii, gdzie soja stanowi praktycznie codzienny element menu, kobiety znacznie rzadziej narzekają na typowe objawy menopauzy niż w krajach Zachodu.

Soja okazuje się też być skuteczna w zapobieganiu i ewentualnym leczeniu raka prostaty. Jednak badania co do nowotworów piersi nie są już tak jednoznaczne. Podczas, gdy niektóre badania wykazały, że soja daje efekt zabezpieczający przed rakiem piersi - to właśnie dietą obfitującą w soję tłumaczy się mniejszą aż o 60 proc. zachorowalność mieszkanek Azji na ten typ nowotworu - inne dowiodły, że może być szkodliwa dla kobiet już chorych.

W codziennej kuchni

Bez względu na spory naukowe po soję warto sięgnąć, choćby ze względu na walory smakowe czy też możliwość zastąpienia nią dania mięsnego na przykład raz w tygodniu. Producenci żywności, wychodząc nam naprzeciw, proponują sporą ilość produktów gotowych takich jak makaron, kotlety - do wyboru „schabowe" lub „mielone" - czy pasztety.

Możemy też kupić soję nieprzetworzoną i wykorzystać ją do zup, sałatek i innych potraw. Wówczas ziarna musimy przepłukać, po czym moczyć je całą noc w zimnej wodzie. Następnego dnia zalewamy soję świeżą wodą, całość zagotowujemy, a następnie na wolnym ogniu gotujemy do miękkości (około 2 godzin).

Do dyspozycji pozostają nam jeszcze kiełki sojowe, które zawsze przed spożyciem muszą być blanszowane lub krótko obgotowane.

Oto kilka propozycji dla osób, które postanowią z soją poeksperymentować:

Dietetyczna zupa z soją

Składniki: 2 spore cebule, 2 białe części pora, 3 ząbki czosnku, 1 mała cukinia, 1 brokuł świeży bądź paczka mrożonego, szklanka soi, 3 kostki rosołku warzywnego, sól, pieprz, inne przyprawy wg gustu

Przygotowanie: Soję przygotować dzień wcześniej zgodnie z przepisem podanym powyżej. Cebulę posiekać w piórka, podsmażyć ją do momentu, aż się zeszkli, następnie dodać pokrojonego w talarki pora, czosnek, pokrojoną i pozbawioną pestek cukinię. Poddusić wszystko razem przez chwilę, po czym zalać całość wodą i dodać kostki bulionowe. Dosypać soję, wrzucić brokuł i pogotować jeszcze jakiś czas. Na końcu całość doprawić wg upodobań.

Pasztet z warzyw i soi

Składniki: 30 dag pieczarek, 2 cebule, łyżka masła, puszka groszku konserwowego, niecała szklanka soi przygotowanej wg przepisu podanego powyżej, 30 dag marchwi, mąka, 5 jaj, 15 dag tartego sera żółtego, sól, pieprz, inne przyprawy do smaku

Przygotowanie: Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki, po czym udusić całość na maśle, doprawiając sola i pieprzem. Obraną marchew pokroić w krążki, gotować ją w osolonej wodzie około 5 minut, następnie przelać ją zimną wodą. Wszystkie warzywa wymieszać (masa powinna być dość ścisła), można dodać otręby pszenne. Mąkę połączyć z jajkami i serem, doprawić solą, pieprzem i np. ziołami.

W podłużnej foremce wyłożyć warstwy warzyw i każdą posmarować masą jajeczno-serową. Tak przygotowany pasztet wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Przed podaniem schłodzić.

Prosta pasta sojowa na kanapki

Składniki: 25 dag soi (wcześniej namoczonej i ugotowanej z 2 ziarnami ziela angielskiego), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, masło, po łyżce musztardy i koncentratu pomidorowego, ulubione zioła lub dowolne dodatki

Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić ją na maśle. Dodać ją do pozostałych składników i wszystko zmielić. Na koniec dodajemy jeszcze masło, by uzyskać odpowiednią konsystencję i doprawiamy.

Aleksandra Dwórznik

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości