Śmietanowiec z galaretkami. Bajecznie kolorowy deser na lato
Śmietanowiec to kolorowe i pyszne ciacho z galaretkami. Nie wymaga pieczenia, świetnie sprawdzi się więc na lato. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Deser warto jednak przygotować dzień wcześniej, by zdążył stężeć w lodówce.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
Składniki
Przepis
- Żelatynę namoczyć w mleku, 2 galaretki (każdą oddzielnie) rozpuścić w małej ilości wody, po stężeniu pokroić w kostkę.
- Ananasy odsączyć i także pokroić w niewielką kostkę. W syropie z ananasów umoczyć biszkopty i wyłożyć nimi dno dużej tortownicy.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone galaretki oraz ananasy i porządnie wymieszać.
- Namoczoną w mleku żelatynę podgrzać i rozpuścić. Dodać do śmietany, wymieszać, przełożyć do tortownicy, udekorować wierzch krążkami ananasa, zalać trzecią galaretką i wystudzić.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl