Najlepsze surówki do obiadu
Wielu z nas nie wyobraża sobie drugiego dania bez surówki. Najczęściej przygotowujemy je z różnych odmian kapusty – białej, czerwonej, włoskiej, pekińskiej. Dobrym dodatkiem do obiadu są także lekkie sałaty, tarta marchewka, ogórki, rzodkiewki, pory, kalarepa, czerwone buraki, seler, oraz owoce: jabłka, gruszki, ananasy, winogrona. Smak surówki warto wzbogacić, dodając do niej bakalie i pestki. Natomiast jeśli chodzi o sosy, to do wyboru mamy te lżejsze typu winegret, oraz majonezowe, śmietanowe, jogurtowe. Zobaczcie, co można podać do kotleta i ziemniaków.
Surówka z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta, przez Ślązaków zwana modrą to nieodłączny dodatek do klusków z dziurką i rolady. Dobrze smakuje również w towarzystwie smażonej ryby i puree.
Składniki: 1/2 główki kapusty czerwonej, cebula, jabłko, sól, pieprz, cukier, sok z połówki cytryny, olej.
Przygotowanie: kapustę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko obierz i także zetrzyj. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do kapusty. Olej wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą pieprzem i cukrem. Sos wlej do kapusty. Wymieszaj. Surówkę odstaw na kilka godzin do lodówki.
Czarna rzepa z rodzynkami
Kolejna propozycja to surówka z czarnej rzepy. Jeśli macie ochotę na niebanalny dodatek do obiadu, musicie ją zrobić. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.
Składniki: czarna rzepa, garść rodzynek, 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz.
Przygotowanie: rzepę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Posyp solą i odstaw na 15 minut. Dodaj rodzynki, śmietanę, majonez, dopraw do smaku i wymieszaj.
Colesław
Coleslaw to popularna w wielu krajach surówka obiadowa. Do jej przygotowania potrzebujemy białej kapusty. Pozostałe składniki są dodawane w zależności od upodobań, może to być zatem marchewka, jabłko, ananas, cebula. Coleslaw pasuje do dań mięsnych, sprawdzi się także jako dodatek do kanapek na ciepło i domowych kebabów.
Składniki: pół główki białej kapusty, 3 marchewki, jabłko, cebula, 2 kiszone ogórki, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz.
Przygotowanie: apustę obierz i poszatkuj. Pozostałe warzywa obierz i również poszatkuj. Dodaj jogurt i majonez, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki na godzinę, by wszystkie smaki się „przegryzły”.
Surówka z kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską warto włączyć do codziennej diety, ponieważ jest nie tylko smaczna, pasuje do wielu dań, ale to także prawdziwe źródło zdrowia. Czy wiecie, że zawiera mnóstwo białka, witamin, aminokwasów, soli mineralnych i beta karotenu?
Składniki: pół główki kapusty pekińskiej, pół świeżego ogórka, czerwona papryka, 4 łyżki kukurydzy konserwowej, mała cebula, 2 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: kapustę poszatkuj, ogórka, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Olej wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Sosem polej warzywa. Dodaj kukurydzę, wymieszaj, schłódź w lodówce.
Seler z marchewką
Seler to zmora dzieciństwa wielu osób. Jednak warto się przekonać do tego warzywa, ponieważ to prawdziwe źródło zdrowia. Zobaczcie jak zrobić pyszna surówkę z selera i marchewki. Jej smak można urozmaicić jabłkiem lub rodzynkami.
Składniki: pół selera korzeniowego, 3 marchewki, 4 łyżki śmietany, sól, pieprz, cukier, suszony koperek.
Przygotowanie: warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj śmietanę, suszony koperek, dopraw do smaku, wymieszaj i odstaw na 30-40 minut do lodówki.