Smacznie, zdrowo, kolorowo

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Najlepsze surówki do obiadu

Obraz
© Shutterstock.com

Wielu z nas nie wyobraża sobie drugiego dania bez surówki. Najczęściej przygotowujemy je z różnych odmian kapusty – białej, czerwonej, włoskiej, pekińskiej. Dobrym dodatkiem do obiadu są także lekkie sałaty, tarta marchewka, ogórki, rzodkiewki, pory, kalarepa, czerwone buraki, seler, oraz owoce: jabłka, gruszki, ananasy, winogrona. Smak surówki warto wzbogacić, dodając do niej bakalie i pestki. Natomiast jeśli chodzi o sosy, to do wyboru mamy te lżejsze typu winegret, oraz majonezowe, śmietanowe, jogurtowe. Zobaczcie, co można podać do kotleta i ziemniaków.

/ 6Surówka z czerwonej kapusty

Obraz
© Shutterstock.com

Czerwona kapusta, przez Ślązaków zwana modrą to nieodłączny dodatek do klusków z dziurką i rolady. Dobrze smakuje również w towarzystwie smażonej ryby i puree.

Składniki: 1/2 główki kapusty czerwonej, cebula, jabłko, sól, pieprz, cukier, sok z połówki cytryny, olej.
Przygotowanie: kapustę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko obierz i także zetrzyj. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do kapusty. Olej wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą pieprzem i cukrem. Sos wlej do kapusty. Wymieszaj. Surówkę odstaw na kilka godzin do lodówki.

/ 6Czarna rzepa z rodzynkami

Obraz
© Shutterstock.com

Kolejna propozycja to surówka z czarnej rzepy. Jeśli macie ochotę na niebanalny dodatek do obiadu, musicie ją zrobić. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.

Składniki: czarna rzepa, garść rodzynek, 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz.
Przygotowanie: rzepę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Posyp solą i odstaw na 15 minut. Dodaj rodzynki, śmietanę, majonez, dopraw do smaku i wymieszaj.

/ 6Colesław

Obraz
© Fotolia

Coleslaw to popularna w wielu krajach surówka obiadowa. Do jej przygotowania potrzebujemy białej kapusty. Pozostałe składniki są dodawane w zależności od upodobań, może to być zatem marchewka, jabłko, ananas, cebula. Coleslaw pasuje do dań mięsnych, sprawdzi się także jako dodatek do kanapek na ciepło i domowych kebabów.

Składniki: pół główki białej kapusty, 3 marchewki, jabłko, cebula, 2 kiszone ogórki, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz.
Przygotowanie: apustę obierz i poszatkuj. Pozostałe warzywa obierz i również poszatkuj. Dodaj jogurt i majonez, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki na godzinę, by wszystkie smaki się „przegryzły”.

/ 6Surówka z kapusty pekińskiej

Obraz
© Fotolia

Kapustę pekińską warto włączyć do codziennej diety, ponieważ jest nie tylko smaczna, pasuje do wielu dań, ale to także prawdziwe źródło zdrowia. Czy wiecie, że zawiera mnóstwo białka, witamin, aminokwasów, soli mineralnych i beta karotenu?

Składniki: pół główki kapusty pekińskiej, pół świeżego ogórka, czerwona papryka, 4 łyżki kukurydzy konserwowej, mała cebula, 2 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: kapustę poszatkuj, ogórka, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Olej wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Sosem polej warzywa. Dodaj kukurydzę, wymieszaj, schłódź w lodówce.

/ 6Seler z marchewką

Obraz
© Shutterstock.com

Seler to zmora dzieciństwa wielu osób. Jednak warto się przekonać do tego warzywa, ponieważ to prawdziwe źródło zdrowia. Zobaczcie jak zrobić pyszna surówkę z selera i marchewki. Jej smak można urozmaicić jabłkiem lub rodzynkami.

Składniki: pół selera korzeniowego, 3 marchewki, 4 łyżki śmietany, sól, pieprz, cukier, suszony koperek.
Przygotowanie: warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj śmietanę, suszony koperek, dopraw do smaku, wymieszaj i odstaw na 30-40 minut do lodówki.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę