Smacznie, zdrowo, kolorowo

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Najlepsze surówki do obiadu

Obraz
© Shutterstock.com

Wielu z nas nie wyobraża sobie drugiego dania bez surówki. Najczęściej przygotowujemy je z różnych odmian kapusty – białej, czerwonej, włoskiej, pekińskiej. Dobrym dodatkiem do obiadu są także lekkie sałaty, tarta marchewka, ogórki, rzodkiewki, pory, kalarepa, czerwone buraki, seler, oraz owoce: jabłka, gruszki, ananasy, winogrona. Smak surówki warto wzbogacić, dodając do niej bakalie i pestki. Natomiast jeśli chodzi o sosy, to do wyboru mamy te lżejsze typu winegret, oraz majonezowe, śmietanowe, jogurtowe. Zobaczcie, co można podać do kotleta i ziemniaków.

/ 6Surówka z czerwonej kapusty

Obraz
© Shutterstock.com

Czerwona kapusta, przez Ślązaków zwana modrą to nieodłączny dodatek do klusków z dziurką i rolady. Dobrze smakuje również w towarzystwie smażonej ryby i puree.

Składniki: 1/2 główki kapusty czerwonej, cebula, jabłko, sól, pieprz, cukier, sok z połówki cytryny, olej.
Przygotowanie: kapustę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko obierz i także zetrzyj. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do kapusty. Olej wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą pieprzem i cukrem. Sos wlej do kapusty. Wymieszaj. Surówkę odstaw na kilka godzin do lodówki.

/ 6Czarna rzepa z rodzynkami

Obraz
© Shutterstock.com

Kolejna propozycja to surówka z czarnej rzepy. Jeśli macie ochotę na niebanalny dodatek do obiadu, musicie ją zrobić. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.

Składniki: czarna rzepa, garść rodzynek, 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz.
Przygotowanie: rzepę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Posyp solą i odstaw na 15 minut. Dodaj rodzynki, śmietanę, majonez, dopraw do smaku i wymieszaj.

/ 6Colesław

Obraz
© Fotolia

Coleslaw to popularna w wielu krajach surówka obiadowa. Do jej przygotowania potrzebujemy białej kapusty. Pozostałe składniki są dodawane w zależności od upodobań, może to być zatem marchewka, jabłko, ananas, cebula. Coleslaw pasuje do dań mięsnych, sprawdzi się także jako dodatek do kanapek na ciepło i domowych kebabów.

Składniki: pół główki białej kapusty, 3 marchewki, jabłko, cebula, 2 kiszone ogórki, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz.
Przygotowanie: apustę obierz i poszatkuj. Pozostałe warzywa obierz i również poszatkuj. Dodaj jogurt i majonez, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki na godzinę, by wszystkie smaki się „przegryzły”.

/ 6Surówka z kapusty pekińskiej

Obraz
© Fotolia

Kapustę pekińską warto włączyć do codziennej diety, ponieważ jest nie tylko smaczna, pasuje do wielu dań, ale to także prawdziwe źródło zdrowia. Czy wiecie, że zawiera mnóstwo białka, witamin, aminokwasów, soli mineralnych i beta karotenu?

Składniki: pół główki kapusty pekińskiej, pół świeżego ogórka, czerwona papryka, 4 łyżki kukurydzy konserwowej, mała cebula, 2 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: kapustę poszatkuj, ogórka, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Olej wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Sosem polej warzywa. Dodaj kukurydzę, wymieszaj, schłódź w lodówce.

/ 6Seler z marchewką

Obraz
© Shutterstock.com

Seler to zmora dzieciństwa wielu osób. Jednak warto się przekonać do tego warzywa, ponieważ to prawdziwe źródło zdrowia. Zobaczcie jak zrobić pyszna surówkę z selera i marchewki. Jej smak można urozmaicić jabłkiem lub rodzynkami.

Składniki: pół selera korzeniowego, 3 marchewki, 4 łyżki śmietany, sól, pieprz, cukier, suszony koperek.
Przygotowanie: warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj śmietanę, suszony koperek, dopraw do smaku, wymieszaj i odstaw na 30-40 minut do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru