Słodkości sprzed lat
Pamiętacie cukiernicze pyszności naszych babć i dziadków? Zapach pieczonych ciast, smażonych lizaków, pączków posypanych zmielonym cukrem... Pyszności, za którymi naprawdę można zatęsknić.
Zaraz, zaraz! Po co płakać nad rozlanym mlekiem? Przecież takie słodkości bez problemu możecie przygotować sami.
Deserowe pyszności
Kto by jednak pomyślał, że najstarsze słodycze nie zawierały cukru? Placki przyrządzane z mąki, sera oraz maku lub szafranu słodzono miodem. W XVII wieku stoły zastawiane były piramidami z tzw. lodowatego (kandyzowanego) cukru, na których umieszczano herby lub inne oznaki dostojeństwa. Musiało to wyglądać naprawdę imponująco...
W pierwszych polskich książkach kucharskich bez trudu znajdziemy przepis na deser, którym są m.in. naleśniki z migdałami utłuczonymi z cukrem i dobrze ubitymi białkami, makaroniki, również z migdałów lub mamałyga z mlekiem, cukrem i rodzynkami.
Słodkie "blokowisko"
Ciekawostką z zeszytów kulinarnych naszych babć jest przepis na "blok". Krojony w plastry, łamany - podkradany był przez dzieci z kuchennych stołów. By go wykonać wystarczy pokruszyć herbatniki (około 11 paczek)
na kawałki, a następnie rozpuścić dwie margaryny z dwiema szklankami cukru oraz szklanką mleka. Gdy ostygną, dodajemy 0,5 kg mleka w proszku i całość wymieszamy mikserem. Powstałą masę można podzielić na pół i do jednaj z części dodać 3 łyżki kakao. Całość wymieszać z herbatnikami i umieścić w formie. Blok należy schłodzić. Warto spróbować!
Zobacz w innych serwisach:
Ciacho palce lizać
Zadziwiające jaką pyszność można wykonać z płatków owsianych. Takie ciasteczka to także rarytas z czasów dzieciństwa. Wystarczy w garnku rozpuścić ćwierć kostki masła, wsypać 20 dag płatków owsianych i 3 łyżki cukru. Następnie wszystko wymieszać i uprażyć. Pół szklanki mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do płatków uprażonych z cukrem, a następnie dodać 2 jajka i pół opakowania cukru waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać nie przerywając prażenia. Mając całość na małym ogniu powoli dolać pół szklanki wody. I to wszystko! Teraz wystarczy uformować kulki i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Czas pieczenia to około 15 minut. Wyśmienite ciasteczka podawane z kawą mogą mile zaskoczyć każdego.
Kwiaty na patelni
Hitem rodzinnych imprez były niegdyś kwiaty z ciasta. Wyglądają pięknie, a smakują jeszcze lepiej. Do tego przepis jest bardzo prosty. Potrzebujesz: 2 szklanki mąki, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 4 żółtka, 1 łyżkę octu, 1 łyżkę masła, szczyptę soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, następnie rozwałkować na cienkie placki. Jako foremek użyjemy szklanek, kieliszków, spodeczków. Ważne jest, aby mieć trzy różne wielkości kół. Jeśli mamy odpowiedni "sprzęt", to pozostaje nam już tylko praca twórcza. Zaczynamy od największego koła, na którym układamy średnie i małe. Środek dobrze przyciskamy palcem i wrzucamy na głęboki olej. Na patelni wyrosną nam prawdziwie piękne kwiaty. Wyjęte ciastka ozdabiamy wisienką i posypujemy cukrem pudrem.
Dobre? Szkoda, że tak mało czasu spędzamy przy robieniu słodkości...
qk
Zobacz w innych serwisach: