Sernik gotowany na herbatnikach
Sernik gotowany na herbatnikach to propozycja na pyszne ciasto bez użycia piekarnika. jak sama nazwa wskazuje, sernik gotowany różni się od klasycznego tym, że masa serowa jest gotowana, a nie pieczona.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ser przetrzeć przez sito lub skręcić w maszynce.
- Mleko zagotować z mąką ziemniaczaną i wlać do sera, razem zagotować.
- Żółtka z masłem i cukrem ubić na gorącej wodzie, połączyć z serem, zagotować, ubić pianę, na końcu też zagotować.
- Dodać bakalie. Na dnie tortownicy ułożyć herbatniki, wylać 1/2 gorącej masy, następnie ułożyć, herbatniki i wylać resztę masy.
- Wystudzić i włożyć do lodówki, kroić na cząstki dowolnej wielkości.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl