Schab po bałkańsku
Chcesz przygotować coś wyjątkowego na obiad? Mamy przepyszną, a zarazem bardzo prostą propozycję. Schab po bałkańsku, duszony z papryką i pieczarkami to sposób na soczyste i aromatyczne mięso.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Schab dokładnie myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę siekamy i w rondlu podsmażamy na złoto. Na patelni w oliwie podsmażamy schab (lekko zarumieniamy). Tak przygotowany schab przekładamy do podsmażonej cebuli. Dodajemy trochę soli, pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy gorącą wodą i dusimy przez godzinę.
Przepis
Po tym czasie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy razem około 30 minut. Na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę Jeżeli jest marynowana, to krótko dusimy, żeby skórka nie oddzieliła się od skórki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko teraz jeszcze raz gotujemy około 3 minut.
Przepis
Oczywiście w trakcie gotowania w miarę potrzeby uzupełniamy schab gorącą wodą. My podaliśmy z ryżem już gotowy schab