Miękki, aromatyczny i soczysty schab. Najprostszy przepis na pieczone mięso

Jak przyrządzić schab, by był miękki i soczysty? Przed pieczeniem mięso należy zamarynować. Pamiętajmy też, że schab to bardzo delikatne mięso, dlatego nie należy go zbyt długo piec. W przeciwnym razie wysuszymy mięso na wiór.

Miękki, aromatyczny i soczysty schab. Najprostszy przepis na pieczone mięsoMiękki, aromatyczny i soczysty schab. Najprostszy przepis na pieczone mięso
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 100 ml oleju
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn
  • majeranek

Przepis

  • Ząbki czosnku kroimy wzdłuż na ćwiartki. Nożem nakłuwamy mięso i w każdą kieszonkę wciskamy czosnek.
  • Przygotowujemy marynatę: do oleju wsypiemy wszystkie przyprawy, sól i przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Smarujemy dokładnie mięso ze wszystkich stron.
  • Przykrywamy i pozostawiamy w lodówce przez kilka godzin. Mięso przejdzie aromatem ziół i czosnku.
  • Pieczemy w foliowym rękawie w piekarniku rozgrzanym początkowo do do 220 stopni. Po ok. 40 min. zmniejszamy ogień do 180 stopni i pieczemy jeszcze około godzinę.
Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇