Sałatka ziemniaczana. Lepsza od jarzynowej?
Sałatki ziemniaczanej nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. jedna z ulubionych potraw naszych zachodnich sąsiadów Niemcy się nią zajadają niemal przy każdej okazji. W Polsce sałatka ziemniaczana zyskała popularność jako dodatek do grillowanych dań. Ma okazję zastąpić sałatkę jarzynową? Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 5 ziemniaków,
- 5-8 ogórków konserwowych lub 4 kiszonych,
- 1 cebula,
- ok. 3 szkl. rosołu,
- 3-4 łyżki majonezu,
- szczypiorek,
- sól, pieprz.
Przepis
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach i obierz. Rosół wlej do dużej miski i włóż do niego ugotowane ziemniaki, odstaw na kilka godzin (najlepiej całą noc).
- Ogórki pokrój w półksiężyce, cebulę i szczypiorek posiekaj. Ziemniaki wyjmij z rosołu i pokrój w kostkę, wymieszaj z ogórkami, cebulą i szczypiorkiem oraz majonezem.
- Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl